Връзки за достъпност

Извънредни новини

Цветанов: Вдигането на прага на преференциите бе неизбежно за спасяване на 44-тото НС


Изкуството на политиката е да умееш да правиш компромиси, каза зам.-председателят на ГЕРБ.
Изкуството на политиката е да умееш да правиш компромиси, каза зам.-председателят на ГЕРБ.

Вдигането на прага на преференциите беше неизбежен компромис за спасяването на работата на 44-тото Народно събрание. Това заяви лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов в ефира на Нова телевизия.

Късно вечерта в четвъртък по предложение на ДПС и с гласовете на ГЕРБ и НФСБ беше прието драстично вдигане на прага на преференциалния вот, което на пратика го обезсмисля. С приетите промени предпочитанията за отделните кандидати ще са валидни ако броят на гласовете, получени за кандидата, е не по-малък от общинската, регионалната или националната избирателна квота.

Цветанов потвърди, че ако не се правят подобни компромиси, „БСП, ДПС и други“ биха могли да обединят усилия за прекратяване на мандата на парламента. „Това бяха текстове, за които трябваше да се намери консенсус, за да продължи работата на 44-тото народно събрание и разбира се стабилноста, която гарантираме с успехите, които има правителството“, заяви Цветанов.

През януари лидерът на „Атака“ Волен Сидеров заяви, че ГЕРБ и „Обединените патриоти“ не могат да управляват сами и че „господин Цветанов си прави кворума с ДПС и „Воля“. Проверка на „Свободна Европа“ показа, че в регистрациите се включват и ДПС, а когато техните гласове не стигат – и БСП, които осигуряват необходимия за работата на парламента кворум.

Цветанов изтъкна също, че по някои теми ГЕРБ намира консенсус с ДПС и даде като пример гласуването за даване на мандат на правителството да преговаря със САЩ за изтребители F-16 и да се отклони от по-рано одобрения инвестиционен план. „Това съглашателство или утвърждаване на евроатлантическите ценности“, попита Цветанов.

Той заяви още, че ГЕРБ държат преференцията да остане, „но когато участваш в политическия живот на страната, има консенсус, който трябва да бъде постигнат“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG