Връзки за достъпност

Извънредни новини

„България е хъб и мишена за разузнаването на Русия“


Роман Доброхотов e главен редактор на The Insider и автор на разследването за отравянето на руския таен агент Сергей Скрипал.
Роман Доброхотов e главен редактор на The Insider и автор на разследването за отравянето на руския таен агент Сергей Скрипал.

България често е използвана като хъб от руски разузнавачи, работещи в Източна Европа и особено на територията на Балканите. Това заяви в интервю за бТВ Роман Доброхотов, главен редактор на The Insider и автор на разследването за отравянето на руския таен агент Сергей Скрипал.

Фактът, че третият заподозрян за нападението му Денис Сергеев е бил у нас преди отравянето на бизнесмена Емилиян Гебрев обаче показва, че страната е и мишена, заяви Доброхотов.

„На всички вече е ясно, че Сергей Федотов е участвал в отравянето на бизнесмена Гебрев, като покушението е свързано с неговия бизнес. Той е продавал оръжия на Украйна и вероятно Сирия“, смята още главният редактор на The Insider.

Според Доброхотов двата случая не са свързани и това доказва, че Сергеев, влязъл в България и Великобритания под името Сергей Федотов, е високопоставен служител на руското разузнаване, който е бил начело на различни операции в различни страни.

„Мисля, че българските власти реагираха не особено твърдо. Това е много подозрително. На първо място смятам, че в българските тайни служби са се инфилтрирали представители на руското разузнаване“, каза още Доброхотов.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG