Връзки за достъпност

Извънредни новини

Борисов събра ГЕРБ и обяви: връщаме преференцията и назначаваме ЦИК


Бойко Борисов по време на заседанието.

Три дни след като ГЕРБ, заедно с ДПС и НФСБ повишиха прага за валидност на преференциалното гласуване, лидерът на партията и министър-председател Бойко Борисов се намеси. Резултатът е, че ГЕРБ пое ангажимент да ревизира решението си.

Въпреки че промените в Изборния кодекс бяха приети окончателно, в присъствието на Борисов народният представител Георги Марков обяви пред журналисти, че партията възнамерява да върне правилата за преференциалното гласуване. ГЕРБ се отказват и от намерението си да оставят сегашната Централна избирателна комисия (ЦИК) да проведе изборите за евродепутати въпреки изтичащия й мандат.

"ГЕРБ ще възстанови по подходящия начин т.нар. преференциално гласуване, защото сме единствената политическа сила в България, която се вслуша в гласа на 2.5 млн. избиратели“, каза Марков.

От думите на Борисов се разбра, че ГЕРБ или ще чака президентът да наложи вето на промените, приети миналата седмица, или партията ще внесе нови поправки в кодекса.

"Или чрез вето на президента, или, ако се наложи, веднага да се внесе от депутатите законопроект и да се върне старото положение“, каза премиерът.

По-късно през деня от партията обясниха, че ще внесат промени в Изборния кодекс и те ще бъдат разгледани още тази седмица.

Това означава, че бъде върнат досегашният праг за преференциите - за евроизбори 5% от гласове за дадената листа, а за парламентарни - 7%.

Преди дни по настояване на ДПС преференциалният вот беше обезсмислен, като прагът на пренареджането бе драстично завишен.

За случилото се отговорност пое председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, който обвърза гласуването със съществуването на настоящия парламент.

Решението за ревизията на приетите текстове е взето на заседание на Изпълнителната комисия на ГЕРБ, свикано спешно от Борисов. На него не е присъствал Цветанов.

Освен това Борисов съобщи, че всъщност Цветанов искал да каже, че предложението за обезсмислянето на преференцията не било на ДПС, а на патриотите. "Вчера разговарях с колегата Цветан Цветанов и след заплахите, за да се запази кворума в парламента, приехме това решение. За съжаление, никой не отбелязва, че Обединени патриоти бяха главният инициатор на тези промени, а ДПС ги подкрепиха", твърди предимиерът. Всъщност, предложението бе внесено и защитено от Движението за права и свободи.

Освен това ГЕРБ са решили да изберат нов състав на ЦИК – нещо, от което се бяха отказали с аргумента, че не е подходящо комисията да се сменя непосредствено преди евровота. По закон мандатът на ЦИК изтича през март и парламентът трябва да избере нов състав на комисията.

Междувременно по инициатива на Института за развитие на публичната среда (ИРПС) неправителствени организации, изборни експерти, социолози и граждани се обявиха за запазване на преференциалните прагове.

​По-късно през деня пък стана ясно, че депутатите от "БСП за България" няма да участват в заседания на парламента, докато не бъде отменен новоприетият график за въвеждане на машинно гласуване и не бъдат изпълнени сроковете по сега действащия кодекс. Според тях на изборите за евродепутати през май трябва да има възможност за гласуване с машини във всички секции, като избирателите да имат избор дали да гласуват с машина или чрез хартиена бюлетина.

Според лидера на БСП Корнелия Нинова ГЕРБ е отложила въвеждането на машинно гласуване, за да може да фалшифицира изборите.

Преди ден от социалистическата партия обявиха, че ще бойкотират заседанията на парламента, заради промяната в прага на преференецията и отказа на управляващите да изпълнят закона и да назначат ЦИК.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG