Връзки за достъпност

Извънредни новини

Коалиция от 16 щата съди Тръмп заради стената с Мексико


За построяването на стената по границата с Мексико Тръмп има нужда от 5,7 милиарда долара, които Конгресът отказва да му даде.
За построяването на стената по границата с Мексико Тръмп има нужда от 5,7 милиарда долара, които Конгресът отказва да му даде.

Коалиция от 16 американски щата заведе дело срещу администрацията на президента Доналд Тръмп. Причината е извънредното положение по границата с Мексико, което държавният глава обяви, за да получи 5,7 милиарда долара за обещаната стена, без да има нужда от съгласието на Конгреса.

Делото е заведено в понеделник в окръжен съд в Калифорния и цели да спре президента да използва правомощията си при обявеното от самия него извънредно положение. Според внесения иск Тръмп няма право да пренасочва средства от бюджета, които Конгресът вече е одобрил за други цели.

„Съдим президента Тръмп, за да го спрем еднолично да краде парите на данъкоплатците, законно разпределени от Конгреса за нуждите на хората в щатите“, заяви главният прокурор на щата Калифорния Хавиер Бекера.

Освен Калифорния, в делото срещу президентската администрация участват Колорадо, Кънектикът, Делауеър, Хавай, Илинойс, Мейн, Мериленд, Минесота, Невада, Ню Джърси, Ню Мексико, Ню Йорк, Орегон, Вирджиния и Мичиган. Във всички тях, с изключене на Мериленд, мнозинство има Демократическата партия, която остро се противопоставя на плановете на Тръмп да построи стена по границата с Мексико.

Защо Тръмп обяви извънредно положение?

За построяването на стената по границата с Мексико Тръмп има нужда от 5,7 милиарда долара. Конгерсът обаче отказва да одобри такъв разход. След провал на преговорите между демократи и републиканци за финансиране на стената, американското правителство спря работа за седмици.

Затова президентът изпълни заканата си и обяви в петък извънредно положение.

По закон след обявяването на извънредно положение президентът на САЩ има специални правомощия, които му позволяват да заобикаля обичайния ред за одобрение на разходи.

Той може да пренасочва пари от предвидения за бедствия резерв или да използва предвидени за други цели суми от държавния бюджет, пише Би Би Си.

Тръмп аргументира решението си с трафика на хора и наркотици през границата между САЩ и Мексико, които според него ще бъдат спрени от стената. Построяването й е сред предизборните обещания на Тръмп.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG