Връзки за достъпност

Извънредни новини

Депутатите преодоляха ветото върху закона за личните данни


Промените бяха приети с с 127 гласа "за", един против и четирима "въздържали се".
Промените бяха приети с с 127 гласа "за", един против и четирима "въздържали се".

Депутатите отхвърлиха ветото на президента Румен Радев върху промените в закона за личните данни. Измененията отварят врата за проверки на медийни публикации, журналисти, академични проучвания, както и за откази за достъп до информация.

Става въпрос за 10 критерия, които Комисията за защита на личните данни ще ползва, за да прецени дали в даден случай свободата на словото надделява над правото обект на журналистическо разследване да не бъде поставян във фокуса на общественото внимание или не.

Превидените глоби за медии, блогове и др. са до 5000 лв. за първо нарушение и двойно при рецидив. Когато става дума за фирма, оперираща с лични данни, санкцията е до 4% от оборота ѝ или до 20 000 млн. евро.

Сред най-активните критици на новите разпоредби бяха Програма „Достъп до информация“ (ПДИ) и Асоциацията на европейските журналисти в България (АЕЖ).

Промените в закона бяха инициирани, за да бъде приведен той в съответствие с европейския регламент за защита на личните данни (GDPR).

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG