Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кьовеши: Ще се боря за независима европейска прокуратура, в която хората да вярват


Властите в Румъния се опитаха да саботират изслушването на Кьовеши в комисия на ЕП, но тя все пак излетя за Брюксел.
Властите в Румъния се опитаха да саботират изслушването на Кьовеши в комисия на ЕП, но тя все пак излетя за Брюксел.

„Ще се боря за създаването на независима институция, на която европейските граждани вярват и която защитава финансовите интереси на Европейския съюз.“ Такава цел си поставя Лаура Кьовеши, която се кандидатира за европейски главен прокурор.

В своето мотивационно писмо, с което „Свободна Европа“ разполага, Кьовеши обещава и да работи за установяване на върховенството на закона в страните от ЕС в рамките на правомощията си.

Лаура Кьовеши е смятана за фаворит в процедурата по избор на европейски главен прокурор. Освен нея за поста се борят Жан-Франсоа Бонер от Франция и Андрес Ритер от Германия.

Кой я подкрепя и кой е против

Кьовеши получи подкрепата на трите най-големи групи в Европейския парламент – Европейската народна партия, Алиансът на либералите и Деморкатите за Европа и Европейските социалисти и демократи. Зад нея застанаха също Франция и Германия, въпреки че имат свои представители в надпреварата.

Румъния за сметка на това се опита да саботира кандидатурата ѝ като започна разследване срещу нея по жалба на бизнесмен, който твърди, че тя е поискала от него подкуп.

Коя е Лаура Кьовеши?

Лаура Кьовеши оглавяваше Националната дирекция за борба с корупцията на Румъния в периода 2013 – 2018 г., когато беше отстранена от управляващите. Преди това тя е работила като главен прокурор на Румъния в продължение на шест години.

Стажът й като прокурор е 23 години, става ясно от автобиографията ѝ.

Като ръководител на Националната дирекция за борба с корупцията, Кьовеши постига забележителни резултати в борбата с корупцията, отбелязват редица международни организции. Дирекцията е хвалена в докладите за Румъния по Механизма за сътрудничество и проверка, който е в сила за България и Румъния от влизането ни в ЕС през 2007 г.

Повигнати са обвинения на над 1000 души на публични длъжности всяка година включително 14 бивши министри, 39 депутати, четирима сенатори, един евродепута и 237 кметове. В над 90% от случаите се е стигало до осъдителна присъда. В над 1000 случая става дума за злоупотреби с европейски фондове.

Какво ще прави европейската прокуратура?

Европейската прокуратура беше формално създадена през 2018 г. Решението за по-тясно сътрудничество с цел по-ефективна борба с измамите в ЕС беше взето от 16 държави още през април 2017 г. и тогава те се споразумяха за създаване на институцията Европейска прокуратура. В момента 22 държави от ЕС участват в инициативата.

След като започне да функционира, Европейската прокуратура ще провежда разследвания и наказателни преследвания на престъпления, засягащи бюджета на ЕС, например измами, корупция, изпиране на пари и трансгранични измами с ДДС.

Европейската прокуратура ще се състои от европейски главен прокурор, който ще отговаря за управлението на Европейската прокуратура и за организацията на колегия от прокурори, отговарящи за вземането на решения по стратегически въпроси.

На оперативно равнище институцията ще действа чрез европейски делегирани прокурори, отговарящи за провеждането на наказателни разследвания и преследвания. Всяка държава трябва да излъчи по трима представители.

Очаква се Европейската прокуратура да започне работата си до края на 2020 г.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG