Връзки за достъпност

Извънредни новини

Съветът на ЕС не подкрепи Кьовеши за европейски главен прокурор. Предстои вот в ЕП


Румъния се опита да саботира кандидатурата на Кьовеши с разпити и писма до европейски правосъдни министри.
Румъния се опита да саботира кандидатурата на Кьовеши с разпити и писма до европейски правосъдни министри.

Първото гласуване в процедурата за избор на европейски главен прокурор изведе като фаворит Жан-Франсоа Бонер от Франция. След него са Лаура Кьовеши и Андрес Ритер, съобщи кореспондентът на Радио Свободна Европа в Брюксел.

Това гласуване обаче не е финално и определя фаворита на Съвета на ЕС, който след това трябва да бъде съгласуван с Европейския парламент.

Гласуването е проведено от постоянните представители в ЕС на тези страни членки, които участват във формирането на европейската прокуратура. От представителството на България в ЕС отказаха да уточнят как е гласувал българският представител.

Кандидатите са били оценявани с от една до три точки. Всяка държава е дала три точки на най-подходящия според нея кандидат. Резултатът на Бонер е 50 точки, а сочената за фаворит на комисията по избора на европейски главен прокурор Кьовеши и Ритер имат по 29, съобщиха дипломати пред Радио Свободна Европа.

Финалното решение трябва да бъде взето от Европейския парламент и Съвета на ЕС. Гласуването в комисията по правни въпроси на ЕП е насрочено за следващата седмица. Очаква се Кьовеши да получи подкрепа от ЕП и това да доведе до тежки преговори между двете институции преди да бъде взето финално решение.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG