Връзки за достъпност

Извънредни новини

Нямало начин: депутатите от БСП ще получават заплатите, които не искат


Цвета Караянчева, председател на Народното събрание.
Цвета Караянчева, председател на Народното събрание.

Депутатите от БСП, които напуснаха парламента, засега няма как да спрат да получават заплатите, от които декларираха, че се отказват. Това става ясно в писмо на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева до лидера на БСП и председател на парламентарната група на „БСП за България“ Корнелия Нинова.

В четвъртък Нинова изпрати писмо до Караянчева, в което декларира, че народните представители от парламентарната група на „червените“ няма да получават възнагражденията си в периода, в който отсъстват от парламента, както и се отказват от служебните автомобили и командировъчните, на които имат право. В отговора си до Нинова, председателят на парламента се позовава на вътрешния правилник на Народното събрание, според който, към настоящия момент, няма законов път, по който да бъде спряно изплащането на заплатите на народните представители.

​В кулоарите на парламента Караянчева коментира пред медии, че въпреки декларираното от лидера на социалистите, техни народни представители са заявили пътни и дневни разходи от началото на седмицата – 16 са взели пътни, а 19 дневни командировъчни.

От отговор на Корнелия Нинова, разпространен от пресцентъра на БСП, пък става ясно, че "червените" са за това законът да бъде променен, така че "който не работи не получава нищо". Нинова се обявява и за замразяване на депутатските заплати, като според нея решението може да бъде взето от парламентарното мнозинство.

През седмицата депутати на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ коментираха възможността всички възнаграждения за отсъстващи депутати да бъдат спрени.момента депутатите от БСП ще продължат да получават 1/3 от заплатата си. Тези, които получават възнаграждението по банков път, ще продължават да получават парите си всеки месец, а за тези, които получават парите си в брой на касата, сумата ще се трупа.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG