Връзки за достъпност

Извънредни новини

Камарата на представителите блокира Тръмп за стената по границата с Мексико


Президентът Доналд Тръмп заплаши с вето, ако резолюцията бъде приета.
Президентът Доналд Тръмп заплаши с вето, ако резолюцията бъде приета.

Камарата на представителите в американския Конгрес подкрепи предложение за прекратяване на извънредното положение, съобщи Ройтерс. Президентът Доналд Тръмп го обяви преди две седмици, за да си осигури финансиране за стената по границата с Мексико.

245 членове на Камарата на преставителите подкрепиха прекратяването на извънредното положение, включително 13 представители на Републиканската партия. Против бяха 182. Предстои вот в Сената, където има по-малък шанс резолюцията да получи подкрепа, пише Ройтерс.

Белият дом изпрати официално уведомление, че ако резолюцията бъде приета, президентът Доналд Тръмп ще наложи вето. За да бъде преодоляно то и в двете камари трябва в продкрепа на резолюцията да гласуват поне две трети от конгресмените. В Камарата на представителите това значи поне 290 конгресмени да подкрепят резолюцията - с 45 повече от гласувалите сега.

За построяването на стената по границата с Мексико Тръмп има нужда от 5,7 милиарда долара. Конгресът обаче отказва да одобри такъв разход. Затова президентът изпълни заканата си и обяви извънредно положение, при което президентът на САЩ има специални правомощия, които му позволяват да заобикаля обичайния ред за одобрение на разходи. Той може да пренасочва пари от предвидения за бедствия резерв или да използва предвидени за други цели суми от държавния бюджет.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG