Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: „Омагьосано царство“ и ДАНС доникъде


Илюстрация на Николай Райнов към приказката „Княз и чума“. Частна колекция, 1931 г. Снимка: СГХГ.
Илюстрация на Николай Райнов към приказката „Княз и чума“. Частна колекция, 1931 г. Снимка: СГХГ.

Добро утро,

Най-важните новини до този час са около тези думи:

- Доклад на ЕК

- Нова телевизия

- Кьовеши

България не разследва по подобаващ начин потенциални финансови престъпления. Изводът е на Европейската комисия и фигурира в един доклад, за който пише „Медиапул“. В него се казва и това: две трети от сигналите на банките до ДАНС за съмнителни транзакции се отнасят до местни политици. По тези случаи обаче не се стига до правораздаване.

И пак за ДАНС: заедно с МВР институцията ще проверява гражданството на казахстанеца Каир Рахимов. Както Свободна Европа писа, Рахимов е получил български паспорт въпреки факта, че са го издирвали с Интерпол за пране на пари. Но кое е по-интересното: ДАНС и МВР ще проверяват самите себе си, тъй като отговорността за проверката на кандидатите за гражданство е точно тяхна работа.

Лаура Кьовеши напредва към поста на европейския главен прокурор, но засега това става без българско участие. Както установи Свободна Европа, в Комисията към ЕП, която вчера разгледа кандидатурата на Кьовеши, има четирима българи, но трима от тях не са присъствали на заседанието. Четвъртият е присъствал, но по ред процедурни причини, обяснени тук, не е взел участие в гласуването.

Нова телевизия се купува от братя Домусчиеви за 185 милиона евро, това го знаете. Колко пъти сте се питали откъде ще намерят тези пари? Частичен отговор идва с новината от вчера: 100 милиона ще бъдат финансирани с кредити от 4 банки – Уникредит Булбанк, ДСК, ОББ и белгийското поделение на френската BNP Paris Bas Fortis. Повече за това – в „Капитал“.

Нали помните, че отравянето на бизнесмена Емилиян Гебрев през 2015 г. е било поверено на СДВР? Е, полицайката, която го е разследвала, но не е стигнала доникъде, „е станала експресно прокурор заедно със съпруга си“, пише „Бивол“.

И няколко линка

Метрото стигна до „Малкия градски театър зад канала“. Надежда Чипева е снимала за „Дневник“ онази прочута машина, която проправя тунели – вече е излязла на повърхността точно на мястото, на което ще свършва сега изгражданата отсечка на третата линия.

Жените-войници, жените-модели, жените-жертви... десетки различни лица на жените можете да видите в една фотоизложба в галерия „Васка Емануилова“. Снощи я откриха. Снимки на „Дневник“ дават представа за какво става дума.

Ако сте в София, градската галерия може да ви предложи нещо необичайно: довечера се открива изложба с рисунки и акварели на Николай Райнов. Досега сте чели неговите приказки, но сега ще можете да видите и как ги е нарисувал. Изложбата се казва „Омагьосано царство“.

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG