Връзки за достъпност

Извънредни новини

Борисов: България не е троянски кон на Русия, а най-дисциплинираният член на НАТО


Йенс Столтенберг и Бойко Борисов
Йенс Столтенберг и Бойко Борисов

България не е троянски кон на Русия в НАТО, а е най-дисциплинираният и лоялен член на Алианса. Това заяви премиерът Бойко Борисов след срещата си с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, цитиран от БНР.

България е високо ценен съюзник на НАТО, тя играе важна стратегическа роля в Черно море, в Косово и в Афганистан, каза Столтенберг, цитиран от БТА.

След срещата си на четири очи, двамата участваха и в разширен разговор между двете делегации, в който от българска страна се появиха вицепремиерите Красимир Каракачанов и Екатерина Захариева. Основните теми са били сътрудничеството в сферата на сигурността и отбраната и стабилността на Западните Балкани и региона.

Борисов уточни, че визитата на Йенс Столтенберг е по негова покана и е планирана преди много месеци още преди да се знае, че в понеделник в България пристига премиерът на Русия Дмитрий Медведев.

Столтенберг се срещна и с президента Румен Радев. След това коментира, че България е силно ангажирана да продължи да увеличава ролята си на стълб на сигурността и стабилността на Балканите и в Черноморския регион. Той изтъкна, че страната ни „развива съвременни отбранителни способности, напълно съответстващи на позицията на НАТО за отбрана и сдържане“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG