Връзки за достъпност

Извънредни новини

Канада започва процес за екстрадиция на шеф на Huawei в САЩ


Финансовият директор на Huawei Менг Ванджоу.
Финансовият директор на Huawei Менг Ванджоу.

Канада започна процес за екстрадация на финансовия директор на Huawei Менг Ванджоу в САЩ. На 6 март Ванджоу, която е дъщеря на основателя на Huawei Жън Дженфей, ще трябва да се яви в съда във Ванкувър, където ще бъде насрочена дата за изслушването по делото, съобщи Ройтерс.

Менг бе задържана на летище в Канада през декември и оттогава е поставена под домашен арест. През януари Департаментът по правосъдие на САЩ обвини Менг и Huawei в конспирация за нарушаването на американските санкции срещу Иран.

Китай, чиито отношения с Канада бяха силно влошени заради случая, осъди решението и отново поиска освобождаването на Ванджоу.

Според правни експерти делото може да се проточи, заради спецификата на канадската правна система, която позволява множество обжалвания на съдебните решения.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG