Връзки за достъпност

Извънредни новини

ООН: 7 милиона души умират всяка година заради мръсен въздух


Замърсяването на въздуха трябва да се разглежда като проблем с човешките права, смята докладчикът на ООН за околната среда.
Замърсяването на въздуха трябва да се разглежда като проблем с човешките права, смята докладчикът на ООН за околната среда.

Замърсяването на въздуха води до 7 милиона случая на преждевременна смърт по света всяка година, в това число и на 600 000 деца, заяви специалният докладчик на ООН за човешките права и околната среда Дейвид Бойд. Според него замърсяването на въздуха трябва да се разглежда като проблем с човешките права.

"Нека поставим тези 7 милиона случая в контекст - това са повече смъртни случаи на година от тези, предизвикани от войни, убийства, туберкулоза, ХИВ, СПИН и малария взети заедно", каза той, цитиран от Ройтерс.

В доклад, представен в понеделник пред Съвета на ООН за правата на човека той очертава стъпки, които правителствата могат да предприемат, за да намалят замърсяването на въздуха. Една от най-важните е да бъде прекратено използването на електроцентрали на въглища - нещо, което богатите страни би трябвало да са в състояние да направят до 2030 г., заяви той.

Освен това трябва да се въведе наблюдение на качеството на въздуха, установяване на главните източници на замърсяване, образоване и ангажиране на обществеността по този въпрос, както и въвеждане на законодателство, регулации и стандарти, които могат да бъдат прилагани, за да бъде ограничено замърсяването.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG