Връзки за достъпност

Извънредни новини

Брюксел отговаря на Медведев: Не е наша работа да даваме гаранции


Основна тема на разговорите между Дмитрий Медведев и българските представители беше енергетиката.
Основна тема на разговорите между Дмитрий Медведев и българските представители беше енергетиката.

Не е в правомощията на Европейската комисия да дава лицензи и разрешения. Това заяви днес високопоставен представител на ЕК по повод поисканите от руския премиер Дмитрий Медведев гаранции от Брюксел за продължението на газопровода „Турски поток“ през България.

„Ролята на Комисията е да прилага договорите, в този случай – да гарантира, че законодателството на вътрешния газов пазар се прилага стриктно от страните членки, независимо от вноса и енергийната инфраструктура“, заяви източникът пред кореспондента на Радио Свободна Европа Рикард Йозвяк.

По време на двудневното си посещение в България Медведев заяви, че "за по-нататъшни стъпки по отношение на "Турски поток" ще можем да говорим само след категорична гаранция от ЕК, че този проект може да се случи", предупреди той.

За подобни гаранции се обявиха БСП и „Атака“, която е част от управляващата коалиция.

„От срещата между г-н Медведев и г-н Борисов стана ясно, че руската страна няма да се ангажира с проекта „Турски поток“ през България, докато не получи гаранции от ЕК“, посочи лидерката на БСП Корнелия Нинова.

„Затова имаме въпроси към правителството на България - поискало ли е такива гаранции, ако да - получило ли ги е, ако не - защо не ги е поискало и какви стъпки ще предприеме оттук нататък, за да може да стартира целият процес“, добави тя. По думите й иначе би изглеждало, че правителството на България е само на етап добри пожелания, пиар преди европейските избори и нищо конкретно като договорено споразумение между двете страни.

Лидерът на „Атака“ Волен Сиделов пък заяви, че не бива да се позволява външен натиск да „се намеси и да спре „Турски поток“. "Вярвам, че днес имаме премиер, който води по-балансирана политика от предишни такива, ще удържи националния интерес и ще даде уверенията за това "Турски поток“ да бъде гарантиран", каза Сидеров

През 2014 г. проектът за газопровод „Южен поток“ беше спрян след възражения от страна на ЕК, защото не отговаряше на правилата на европейския енергиен пазар.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG