Връзки за достъпност

Извънредни новини

Българското посолство в Москва се оказа замесено в перачницата „Тройка“


Българското посолство в Москва
Българското посолство в Москва

Българското посолство в Москва е получило преводи на обща стойност 408 120 долара от две фирми, замесени в схемата за изпиране на пари, известна като перачницата „Тройка“, съобщи сайтът „Биволъ“.

Според изданието става дума за фирмите PHARMEL TRADE и INTERWEST ALLIANCE LIMITED, а като основание за плащанията за периода 2006 – 2007 г. са посочени договори за продажба на резервни части.

На въпрос на сайта, който е българският участник в разследването на базираната в Сараево организация OCCRP – международен журналистически проект за разследване на организираната престъпност и корупцията, от МнВР са отговорили, че ще започне проверка в банката и посолството.

В понеделник бяха публикувани разкритията на журналистическата мрежа за схемата за пране на милиарди долари, организирана от най-голямата руска инвестиционна банка „Тройка диалог“. Както и при други разкрити от организацията "перачници", целта на схемата „Тройка“ е чрез офшорни фирми да се заобиколи надзорът над прането на пари и да се трансферират към европейски държави огромни суми със съмнителен произход от Русия. Това се случва с фалшиви кредити, договори и фактури.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG