Връзки за достъпност

Извънредни новини

Москва или Брюксел? Борисов на два стола, които все повече се раздалечават


Бойко Борисов и Дмитрий Медведев.
Бойко Борисов и Дмитрий Медведев.

Посещението на руския премиер Дмитрий Медведев в България и срещата му с Бойко Борисов потвърждават насоката на управляващите към баланс между Изтока и Запада. Това коментира социологът Първан Симеонов пред Свободна Европа.

Тази политика обаче няма да дава добър резултат, ако двата стола, на които стъпва премиерът, продължават да се раздалечават, смята политологът Страхил Делийски.

"Политика на иглените уши"

„Тази политика на баланс Борисов нарича политика на иглените уши - да останем в добри отношения с основния си партньор, но да си позволим търговия с Изтока“, допълни Симеонов.

Според него целта на управляващите е да поддържат добри отношения с евроатлантическите си партньори, за да могат за си позволят намигания към Изтока.

„Виждам доста сериозно желание от българска страна да се строи „Турски поток“. Тук действително политиката ще бъде на иглени уши, защото не са тайна доста красноречивите и бих казал без големи заобиколки възражения на американската страна срещу подобни проекти. Така че в това посещение аз виждам прословутия опит на Борисов за баланс“, заключи Симеонов.

Стратегията „с единия крак в Европа, с другия в Русия“ не работи

Стратегията на премиера „с единия крак в Европа, с другия в Русия“ няма да дава добър резултат, пък смята политологът Страхил Делийски. Това е в сила особено когато двата стола, на които условно Борисов стъпва, все повече се раздалечават, смята той.

„Нямаме предимството да видим отвъд очевидното, за да видим какво се случи по време на визитата на Медведев в България. А очевидното пък е нещо средно между нескопосан опит за “one man show” от страна на Бойко Борисов с всички емоционални натрупвания от тази роля и един руски политик, който е далеч от този жанр”, заяви Делийски.

Според него руският премиер не е бил ентусиазиран от поведението на Борисов.

„А защо Борисов прави шоу – ами, защото толкова си може. Той така разбира политиката. Впрочем, той не влиза в този образ само с руските политици. Той изглежда така и с европейските. И това винаги е опит да комепнсира липсата на „добри новини“ от срещите си”, коментира още политологът.

По време на посещението на премиера на Руската федерация у нас основна тема бяха енергийните проекти с руско участие – продължението на газопровода „Турски поток“ през България и размразената АЕЦ „Белене“. По време на двудневното си посещение в България Медведев заяви, че "за по-нататъшни стъпки по отношение на "Турски поток" ще можем да говорим само след категорична гаранция от ЕК, че този проект може да се случи".

От Брюксел пък отговориха, че не е в правомощията на Европейската комисия да дава лицензи и разрешения, тя следи за спазването на европейските директиви за газовия пазар.​

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG