Връзки за достъпност

Извънредни новини

След провала на преговорите със САЩ: Северна Корея възстановява ракетен полигон


Полигонът Тончан Ри е използван за изстрелване на сателити и тестове на двигатели.
Полигонът Тончан Ри е използван за изстрелване на сателити и тестове на двигатели.

Северна Корея възстановява ракетен полигон, който се е задължила да разруши. Това разкриват сателитни снимки, разпространени от американски неправителствени организации, съобщава Би Би Си. Информацията е потвърдена от южнокорейското разузнаване.

За подновяването на работата по полигона се съобщава дни след провала на преговорите между САЩ и Северна Корея. Срещата на американския президент Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен Ун в Ханой завърши по-рано от очакваното и без предвидената заключителна декларация, която трябваше да очертае стъпките за ядрено разоръжанане на Корейския полуостров.

Работата по разрушаването на полигона Тончан Ри започна миналата година, но беше прекратена след като преговорите със САЩ влязоха в задънена улица, допълва Би Би Си. Сега са започнали работи по възстановяването на вече демонтираните части.

Полигонът Тончан Ри е бил ползван за изстрелване на сателити и тестове на двигатели, но никога за балистични ракети. Въпреки това се смята за заплаха, защото тестваните там двигатели се използват в балистични ракени, които могат да достигнат територия на САЩ, пише още Би Би Си.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG