Връзки за достъпност

Извънредни новини

България знаела за случая „Бадр“ 6 месеца преди кражбата на танкера


Българските власти са знаели за нарушенията около промяната на собствеността на танкера „Бадр“ половин година преди той да отплава от пристанището в Бургас под панамски флаг, съобщи Mediapool.

Временният управляващ либийското посолство у нас Софиян Ел Траке още през юли 2018 г. е подал сигнал до правосъдния министър Цецка Цачева за действията на частния съдебен изпълнител Тотко Колев, който е прехвърлил плавателния съд на фирмата „Булгаргеомин Лтд.“ ДЗЗД. Камарата на частните съдебни изпълнители е наказала Колев с отнемане на правата му за две години по искане на Цачева.

Либийският кораб беше задържан през ноември 2017 г. по искане на „Булгаргеомин“ заради спор с компанията собственик – либийската държавна General National Maritime Transport Company (GNMTC). В края на декември 2018 г. собствеността на кораба беше сменена и той получи разрешение от Изпълнителна агенция „Морска администрация“ да отплава.

​Според „Булгаргеомин“ промяната на собствеността е в изпълнение на морска ипотека върху танкера, учредена в Гърция. Нотариусът, за когото се твърди, че е изповядал сделката - Йоана Андреадаки – твърди, че ипотеката е фалшива. Те подала жалба в гръцката прокуратура за фалшифициране на подписа и печата й.

Изданието „Биволъ“ съобщи в сряда, че в Гърция е арестуван мъж по подозрение, че е учредил фалшивата корабна ипотека върху „Бадр“. Задържаният е Георгиос Лапас, за когото България е издала заповед за арест още в началото на 2018 г., допълва Mediapool.

Заради незаконната продажба на танкера „Бадр“, преименуван на „Бдин“, България влезе в дипломатически скандал с Либия. Преди дни собствеността на плавателния съд отново беше сменена и сега той е собственост на либерийската фирма „Морган и Ко“, съобщи БНР.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG