Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ изтеглят дипломатите си от Венецуела и налагат санкция на банка


Държавният секретар на САЩ Майк Помпео.
Държавният секретар на САЩ Майк Помпео.

Всички американски дипломати във Венецуела ще бъдат изтеглени, обяви държавният секретар на САЩ Майк Помпео. Вашингтон налага санкции върху руската Еврофинанс Моснарбанк заради връзките й с Държавната петролна компания на Венецуела (PDVSA – Petróleos de Venezuela, S.A.).

Решението цели да засили натиска върху Каракас, а също и върху Москва, която е един от най-големите финансови донори на режима на Николас Мадуро. Над 50 държави обявиха за законен държавен глава на Венецуела председателя на парламента и лидер на опозицията Хуан Гуайдо.

„Действията ни целят да покажат, че САЩ ще предприемат мерки срещу чуждестранни финансови институции, които поддържат незаконния режим на Мадуро и допринасят за икономическия колапс и хуманитарната криза, тормозещи населението на Венецуела“, заяви финансовият министър на САЩ Стивън Мунчин.

Основаната през 2011 г. Еврофинанс Моснарбанк е базирана в Москва и е собственост на други руски банки и на Националния фонд за развитие на Венецуела. В изявление на банката се казва, че санкциите няма да й попречат да „изпълнява всичките си задължения към клиентите си“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG