Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Младежите в числа. И 50 пенса за Стивън Хокинг


Монета от 50 пенса с името на Стивън Хокинг.
Монета от 50 пенса с името на Стивън Хокинг.

Добро утро,

Ето най-важните думи до този час:

  • Брекзит
  • „Боинг“
  • Парите за ромите

Късно снощи парламентът в Лондон отхвърли и последния шанс за Брекзит със сделка. Останаха само две възможности – Великобритания да излезе от ЕС без сделка или Брекзит да бъде отложен. Първата възможност ще се разгледа по-късно днес от Камарата на общините. Свободна Европа следи темата.

Моделите 737-8 МАХ и 737-9 МАХ на американската авиокомпания „Боинг“ няма да могат да прелитат над ЕС. Решението беше взето от Агенцията за авиационна безопасност на ЕС и влезе в сила снощи в 22 часа българско време, пише „Дневник“.

Европейският парламент реши да преразгледа споразумението си за сътрудничество с Русия и да го ограничи до области от общ интерес. Това стана с резолюция, гласувана във вторник, която изброява областите за „избирателно обвързване“: измененията в околната среда, енергийната сигурност, цифровизацията, изкуствения интелект, борбата с тероризма.

Италия, Холандия и Австрия са проводниците на влиянието на Русия в Западна Европа. Това е заключение от представен във вторник доклад на българския Център за изследване на демокрацията и американския Център за стратегически и международни изследвания. Авторите привеждат различни данни, сред които и тези: в трите държави преките руски инвестиции са се увеличили от 5.4 млрд. евро през 2006 г. до 160 млрд. през 2017 г.

Цели пет препоръки

„Галъп Интернешънъл“ са направили подробен портрет на младежите от 14 до 29 години, представен в анализа на Първан Симеонов в Дойче веле. Няколко резултата: младежите не се интересуват от политика – нито от тази на България, нито от тази на ЕС. Спадът е драстичен и е регистриран за 5 години – през 2014 г. 40 % от младежите са се интересували от българска политика, а сега са 14 %. Що се отнася до политиката на ЕС, спадът в интереса е от 31 % на 11 %. И последен факт: 81 % са заявили, че се гордеят, че са българи, а 65 % биха предпочели страната им да е населена само с „истински българи“. Взривоопасен коктейл, а сред данните е пълно с още искри.

Българската държава дава за ромите около 700 милиона лева от чуждестранни донори, докато самата тя не отделя почти нищо за ромска интеграция. Когато пък го прави, парите отиват за дейности от типа на конференции и „красив пиар“. Разследването на Красен Николов в „Медиапул“ проследява парите за ромите от 2005 г. досега.

„Криптокралицата“ Ружа Игнатова, която се издирва от САЩ и от Германия за организирането на финансова пирамида за измами с криптовалута, явно не представлява интерес за българските прокурори. От тази статия на Борис Митов в Свободна Европа става ясно, че българското обвинение съдейства на своите чуждестранни колеги, но така и не успява да свърже дейността на Игнатова с „някакъв текст от НК“ на местна почва.

Да мразите нео-либерализма в момента е едно от най-лесните неща на света, пише Владимир Шопов в „Редута“. Тезата на автора е, че най-шумните сегашни критици на нео-либерализма всъщност дълго време са били част от това, което сега така силно са намразили. И че не предлагат никаква алтернатива.

Нова идея за това как една държава може да опази паметта на великите: като изсече върху монета не просто името им, но и най-голямото им дело. Големият учен Стивън Хокинг е увековечен на монета от 50 пенса заедно с изображение на черните дупки, които е изследвал, пише „Площад „Славейков“.

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG