Връзки за достъпност

Извънредни новини

Конгресът на САЩ одобри пакет законопроекти срещу Кремъл


Един от законопроектите предвижда американското разузнаване да разбере колко пари има Владимир Путин.

Камарата на представителите в американския Конгрес прие във вторник четири законопроекта, насочени срещу управлявлащите в Русия. Това става ясно от публикувана на страницата на Конгреса справка.

Сред тях е т.нар. Закон за прозрачността на Владимир Путин. Ако бъде приет окончателно, той ще задължи разузнаването да оцени размера на богатството на руския президент Владимир Путин.

Освен това е приет законопроект, свързан с убийството на опозиционера Борис Немцов. Текстовете осъждат Кремъл за "преследване на политическия опонент и прикриване на убийството" и настояват за санкции срещу замесените в престъплението. Този законопроект е приет само с един глас против.

Третият приет законопроект е наречен "Минимизиране на руските капани и ограничаване на разузнавателните мрежи" или "КРЕМЛИН". Той изисква от изпълнителната власт да оцени потенциала на Русия за военни действия срещу съюзниците от НАТО, възможните отговори на по-голямото американско присъствие в Източна Европа и как Русия би могла да използва разделението между западните съюзници.

Последният приет законопроект забранява признаването на претенциите на Русия към Крим от Русия за всички държавни органи. Този проект е приет с 427 от 435 гласа в Камарата на представителите.

Предстои законопроектите да бъдат разгледани от Сената и ако бъдат приети, да бъдат подписани от президента на САЩ Доналд Тръмп, за да влязат в сила.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG