Връзки за достъпност

Извънредни новини

Конгресът на САЩ одобри пакет законопроекти срещу Кремъл


Един от законопроектите предвижда американското разузнаване да разбере колко пари има Владимир Путин.
Един от законопроектите предвижда американското разузнаване да разбере колко пари има Владимир Путин.

Камарата на представителите в американския Конгрес прие във вторник четири законопроекта, насочени срещу управлявлащите в Русия. Това става ясно от публикувана на страницата на Конгреса справка.

Сред тях е т.нар. Закон за прозрачността на Владимир Путин. Ако бъде приет окончателно, той ще задължи разузнаването да оцени размера на богатството на руския президент Владимир Путин.

Освен това е приет законопроект, свързан с убийството на опозиционера Борис Немцов. Текстовете осъждат Кремъл за "преследване на политическия опонент и прикриване на убийството" и настояват за санкции срещу замесените в престъплението. Този законопроект е приет само с един глас против.

Третият приет законопроект е наречен "Минимизиране на руските капани и ограничаване на разузнавателните мрежи" или "КРЕМЛИН". Той изисква от изпълнителната власт да оцени потенциала на Русия за военни действия срещу съюзниците от НАТО, възможните отговори на по-голямото американско присъствие в Източна Европа и как Русия би могла да използва разделението между западните съюзници.

Последният приет законопроект забранява признаването на претенциите на Русия към Крим от Русия за всички държавни органи. Този проект е приет с 427 от 435 гласа в Камарата на представителите.

Предстои законопроектите да бъдат разгледани от Сената и ако бъдат приети, да бъдат подписани от президента на САЩ Доналд Тръмп, за да влязат в сила.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG