Връзки за достъпност

Извънредни новини

Парламентът в Лондон гласува против Брекзит без сделка


Във вторник британският парламент отхвърли променения вариант на споразумението за Брекзит.
Във вторник британският парламент отхвърли променения вариант на споразумението за Брекзит.

Депутатите в британския парламент гласуваха с крехко мнозинство против излизане на Обединеното кралство от Европейския съюз без споразумение. Гласовете "за" излизане без сделка на 29 март бяха 308, а против 312.

Това се случи след като във вторник британският парламент отхвърли за втори път сделката, договорена от правителството на Тереза Мей с Брюксел. Вотът обаче не е правно обвързващ. Предстои в четвъртък депутатите да гласуват за отлагане на Брекзит. Ако този вариант бъде одобрен от народните представители, Тереза Мей ще трябва да поиска от Брюксел удължаване на двегодишния период, в който Великобритания и ЕС трябваше да се подготвят за „развода“. Ако пък и този вариант бъде отхвърлен от британските депутати, страната ще напусне Съюза на 29 март без сделка.

Реакцията на Европейската комисия на вота в сряда беше сдържана. Говорител на институцията заяви, че "има само два начина за напускане на ЕС – със или без сделка. За да премахнеш възможността от напускане без сделка, не е достатъчно да гласуваш против напускане без сделка – трябва да се съгласиш на сделка. "

Основен обект на спорове между Лондон и Брюксел са текстовете за т. нар. предпазен механизъм за границата между Северна Ирландия, която е част от Обединеното кралство, и Република Ирландия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG