Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Два завоя на ГЕРБ и Брекзит безспир


Много страни нямаха достъп до Фейсбук и Инстаграм в сряда вечерта.
Много страни нямаха достъп до Фейсбук и Инстаграм в сряда вечерта.

Добро утро,

Най-важните думи до този час:

  • Фейсбук
  • Брекзит
  • Държавният департамент за България

Снощи не сте имали достъп до Фейсбук, нали? Това е срив, настъпил по едно и също време на много места в света, пише „Медиапул“, като се позовава на сайта Downdetector. Повредата е обхванала Източното крайбрежие на САЩ, Великобритания, Франция, Холандия, България и други страни. От компанията на Марк Зукърбърг не посочват причините.

В сряда вечерта британският парламент отхвърли и втората възможност за някакъв Брекзит, пише „Офнюз“. Сега остана само третият вариант: излизането на Великобритания да бъде отложено. Гласуване по този въпрос ще се проведе по-късно днес. Свободна Европа следи темата.

Но ако не ви се чете повече за Брекзит, вижте карикатурата на Комарницки и ще знаете и без това всичко, което ви трябва.

В България има полицейски произвол и тормоз в затвора. 40 % от затворниците се оплакват от физическо насилие от страна на властите. Това са само част от изводите в доклада на Държавния департамент на САЩ за състоянието на човешките права в света. Случаят „България“ е обобщен така: добри закони има, но те невинаги се спазват. В доклада се цитират конкретни примери за насилие и цензура: задържането на журналиста от „Бивол“ Димитър Стоянов, спирането на епизод от предаването „Часът на Милен Цветков“ по Нова телевизия, липсата на резултат от разследванията за побоя над журналистите Христо Гешов и Иво Никодимов, публикацията на вестниците „Телеграф“ и „Монитор“, в която пише, че Би Ти Ви трябва да се „прочисти“ от журналисти като Светослав Иванов.

За един ден ГЕРБ извърши 2 (два) завоя по отношение на обявената от тях самите данъчна амнистия за Главното мюфтийство. Първо казаха, че се отказват от идеята. След това май разбраха, че ДПС не е доволно от това отказване и замръзнаха по средата на собствените си крайности: сега са на етап, в който говорят за „разсрочване на дълговете“ на мюфтийството. Полина Паунова разказва цялата история.

Намерил се е съд, който да обяви за обида думата „джендър“ и да сметне за хулиганство употребата й. Създатели на това историческо събитие са районният и окръжният съд на Пловдив. История на Борис Митов.

Кабинетът предостави нови 3 милиона на МВР за противодействие на миграционния натиск. Вестник „Сега“ напомня, че такъв натиск няма според самия премиер, ръководството на МВР и председателя на вътрешната комисия на парламента Цветан Цветанов.

Ветко и Маринела Арабаджиеви, които бяха задочно обвинени от прокурорите в укриване на данъчни престъпления, а после бяха арестувани близо до Барселона, са отказали да се върнат доброволно в страната. При това положение двамата ще могат да се озоват в България час след 2-3 месеца, пише „Дневник“.

И няколко линка

За десета поредна година Виена е най-добрият град за живеене, пише „Дневник“ и обяснява защо.

България за първи път получава медал на световно първенство по биатлон. В сряда Владимир Илиев беше класиран втори, съобщи Би Ти Ви, подчертавайки събитието с един удивителен знак.

Как да си поделим цар Самуил с македонците? Въпросът звучи наивно, но ако видите как историци от Скопие и София описват Самуил пред Елица Симеонова, той ще ви се стори съвсем резонен. Това е втора от общо четирите части в поредицата за учебниците по история. Част от пасажите в тези учебници са толкова противоположни, че човек добива усещането, че се самопародират.

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG