Връзки за достъпност

Извънредни новини

Лондон ще поиска от ЕС отлагане на Брекзит


Поредният вот в британския парламент беше предшестван от протести "за" и "против" Брекзит.
Поредният вот в британския парламент беше предшестван от протести "за" и "против" Брекзит.

Британският парламент реши да упълномощи министър-председателката Тереза Мей да поиска отлагане на излизането на Великобритания от Европейския съюз. Решението беше подкрепено от 412 народни представители. Против бяха 202.

Британското правителство трябва да отправи официална молба за удължаване на процедурата по чл. 50 от Лисабонския договор - правния механизъм, чрез който Великобритания излиза от ЕС. След това решението остава в ръцете на държавните и правителствените ръководители на 27-те страни членки. Въпросът вероятно ще бъде обсъден на Европейския съвет в Брюксел в края на следващата седмица.

Тереза Мей заяви, че ще подложи следващата седмица на ново гласуване споразумението, предоговорено в последния момент. Ако този път сделката бъде одобрена, Брекзит може да бъде отложен с три месеца, допълни тя. Ако депутатите отново я отхвърлят, ще се търси по-продължително отлагане.

Великобритания трябва да излезе от Европейския съюз на 29 март. Във вторник британските депутати отхвърлиха предоговореното в последния момент споразумение за Брекзит, а в сряда гласуваха против напускане на ЕС без сделка.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG