Връзки за достъпност

Извънредни новини

Северна Корея обмисля да прекрати преговорите за отказ от ядрените оръжия


Ким Чен Ун и Доналд Тръмп по време на преговорите в Ханой.
Ким Чен Ун и Доналд Тръмп по време на преговорите в Ханой.

Северна Корея обмисля спирането на преговорите със САЩ за отказ от ядрените оръжия. Това заяви зам.-министърът на външните работи Цой Сон-хи на пресконференция в Пхенян, на която присъстваха представители на посолства и чуждестранни журналисти, предаде Ройтерс.

„Искам да стане ясно, че това наподобяващо гангстерско поведение на САЩ ще доведе до поставяне на ситуацията в опасност“ , каза Цой Сон-хи, цитирана от Асошиейтед прес. Тя обаче добавя, че личните отношения между лидера на КНДР Ким Чен Ун и американския президент Доналд Тръмп остават добри.

Цой Сон-хи също отправи обвинения към американски представители за неуспеха на срещата между лидерите на двете страни, която се проведе в края на февруари в Ханой. „Нямаме никакви намерения да се предаваме пред исканията на САЩ под никаква форма“, заяви още зам.-външният министър, като допълни, че държавният секретар Майк Помпео и съветникът по национална сигурност Джон Болтън са създали агресивна атмосфера и са всяли недоверие между страните, което е лишило преговорите от конструктивност.

Срещата в Ханой пропадна заради огромните разлики в желанията на САЩ за спиране на ядрената програма на Пхенян и желанието на Северна Корея международните санкции срещу страната, наложени заради ракетните тестове, да отпаднат.

Очаква се в близките дни Ким Чен Ун официално да обяви позицията си по въпроса с денуклеаризацията и преговорите със САЩ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG