Връзки за достъпност

Извънредни новини

Чий е този почерк? Съдът търси кой е писал в тефтерчето на Десислава Иванчева


Десислава Иванчева и Биляна Петрова.
Десислава Иванчева и Биляна Петрова.

Нова експертиза ще установява чий е чуждият почерк в тефтерчето на бившия кмет на "Младост" Десислава Иванчева, съобщи БТА. Назначената първа графологична експертиза посочи, че на две места в тефтерчето са писани цифри и думи с чужд почерк. Не било възможно Иванчева сама да е подправяла почерка си. Сега, при втората експертиза, ще се търси отговор на въпроса дали цифрите не са писани от другия бивш кмет и съпроцесник на Иванчева - Петко Дюлгеров.

Десислава Иванчева, бившата ѝ заместничка Биляна Петрова и екскметът на квартала Петко Дюлгеров са подсъдими за подкуп, взет от строителния предприемач Александър Ваклин. Наличието на чужд почерк в тефтерчето, което е сред основните доказателства срещу Иванчева, обаче може да го компрометира.

Една от причините, заради които спецпрокуратурата държеше на това доказателство, са бележки, съотносими според обвинението към поискания от Ваклин подкуп. Става въпрос за следния кратък текст:

"① В – 12.500х15

I 12 500 х 15 – 187 500

40 000 х 10 – 400 000 …."

Разследващите обясняват написаното с пресмятане на квадратурата на строежите на Ваклин, заради които се твърди, че Иванчева му е поискала подкуп от 500 000 евро, от които той дал на сочения за посредник в схемата Дюлгеров първи транш от белязани 70 000 евро.

Ако страните нямат други искания за събиране на доказателства, делото върви към финалната си фаза на първа инстанция – пледоариите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG