Връзки за достъпност

Извънредни новини

ООН: Над 2 млрд. души по света нямат достъп до чиста питейна вода


Жените и момичетата най-често са тези, които са натоварени с осигуряването на вода. Използването на необезопасени водоизточници може да доведе до разпространение на опасни болести.
Жените и момичетата най-често са тези, които са натоварени с осигуряването на вода. Използването на необезопасени водоизточници може да доведе до разпространение на опасни болести.

Над два милиарда души по света нямат достъп до безопасна питейна вода. Това е едно от заключенията, залегнали в годишния доклад за водата на ООН за 2019 г., представен официално в Женева. Достъпът до чиста питейна вода е сред основните човешки права според организацията.

„Достъпът до вода е жизненоважно право за всяко човешко същество“, заяви Одри Азуле, генерален директор на ЮНЕСКО при представянето на доклада. „Все още милиарди хора са лишени от това право. Последният доклад за водата на ООН показва общото желание да вървим напред и да положим усилия да включим тези, които са били изоставени, в процесите, които да осъществят целите ни.“

Водата и болестите

Още повече хора нямат елементарни санитарни условия, пише също в доклада. Без безопасен достъп до чиста питейна вода и санитарни условия, хората са изложени на много по-голям риск от заболявания и недохранване.

Близо 80% от използваната вода в световен мащаб не се пречиства преди да се върне обратно в естествените водоизточници. Няколко болести, които се разпространяват чрез непречистена вода се срещат често в развиващите се страни, включително холера (от началото на войната в Йемен това заболяване отне живота на хиляди хора).

Неравен достъп

Статистиката, публикувана от ООН, показва големи различия в различни географски региони. Половината хора, които пият вода от необезопасени източници, живеят в Африка. В Субсахарска Африка 24% от населението има достъп до чиста питейна вода от сигурни източници.

В градските агломерации домакинствата в най-бедните райони плащат от 10 до 20 пъти по-скъпо от съседите си в богатите квартали за вода, която често е с по-ниско качество и от по-несигурни източници. Хората от бедните градски квартали често нямат достъп до водопроводната мрежа и се снабдяват с вода от доставчици, които я пренасят в необезопасени съдове – варели, туби и др.

В доклада се изтъква, че най-често хората, които са дискриминирани по пол, възраст, социален и икономически статус, етническа или религиозна принадлежност, имат ограничен достъп до чиста питейна вода. В Субсахарска Африка например отговорността да намират вода е основно на жените и момичетата. Сред особено уязвимите групи са и бежанците, изтъкват авторите на доклада.

Конфликтите, свързани с водоизточници, са се увеличили от 94 от 2000 г. до 2009 г. на 263 от 2010 до 2018 г.

Какво да направим?

Сред възможните решения ООН предлага приоритетни инвестиции във водоснабдителни мрежи. „Правителствата трябва да работят за равен достъп на всички хора до безопасни водоизточници“, пише в доклада.

Препоръчва се осигуряване на достъп до процеса на взимане на политически решения за всички групи, особено за най-уязвимите. Авторите на доклада изтъкват, че е необходима прозрачност и отчетност на решенията, включително чрез подходящи законови промени.

Постигането на равен достъп до чиста и безопасна питейна вода е сред целите за устойчиво развитие на ООН.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG