Връзки за достъпност

Извънредни новини

Антикорупционната комисия се самосезира за апартаментите на членове на ГЕРБ


Апартаментите на Цветанов и Ваня Колева са в сгарадата "Летера".
Апартаментите на Цветанов и Ваня Колева са в сгарадата "Летера".

Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) започва проверка на сделките за придобиване на луксозни апартаменти от фирма „Артекс“ от Цветан Цветанов, Цецка Цачева, Вежди Рашидов и Ваня Колева на цени по-ниски от пазарните. Четиримата са на публични длъжности и са членове на управляващата партия ГЕРБ, с чиито гласове през 2017 г. са приети законови поправки, облагодетелстващи фирмата стоител на сградите.

„В хода на проверката ще бъдат изследвани всички данни и обстоятелства, публикувани в медиите, включително пазарните цени на визираните имоти, произхода на средствата за покупката им, както и търговия с влияние и конфликт на интереси при приемането на законодателни промени от страта на Народното събрание. Ще бъде проверена и дейността на фирмата продавач „Артекс инженеринг“ АД, както и нейното евентуално участие в обществени поръчки”, пише в съобщението на КПКОНПИ.

Ще се търсят и други лица, заемащи висши публични длъжности, сключили сделки с „Артекс“.

Съвместно разследване на Свободна Европа и гражданската организация Антикорупционен фонд разкри, че председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов се е сдобил през 2018 г. с луксозен апартамент на необяснимо ниска цена от „Артекс“.

„Биволъ“ пък съобщи, че правосъдният министър Цецка Цачева и председателят на парламентарната комисия по култура и бивш ресорен министър Вежди Рашидов също са купили апартаменти от фирмата на преференциални цени. По-късно стана ясно, че кумицата на Цветанов и зам.-министър на спорта Ваня Колева също си е купила луксозен апартамент на цена под пазарната от „Артекс“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG