Връзки за достъпност

Извънредни новини

Засилва се натискът върху Тереза Мей да подаде оставка


Тереза Мей
Тереза Мей

Засилва се натискът върху британската министър-председателка Тереза Мей да се оттегли от поста си дни преди третото гласуване на договореното от нея споразумение за Брекзит.

Би Би Си съобщи, че влиятелни представители на Консервативната партия са изразили готовност да подкрепят сделката следващата седмица, ако Мей подаде оставка. По-рано изданието „Съндей таймс“ съобщи като се позова на източници от правителството, че министри от кабинета подготвят „преврат“ срещу премиерката.

Според информация на „Политико“ торите са поставили оттеглянето на Мей като условие пред кабинета да подкрепят споразумението, договорено от преговорния екип на премиерката с Брюксел. Целта им е тя да не води преговорите с ЕС за сключване на търговско споразумение след Брекзит.

По-рано лидерите на 27-те страни членки на ЕС приеха искането на Тереза Мей за отлагане на Брекзит. Ако депутатите в Камарата на общините одобрят сделката от третия път следващата седмица, Обединеното кралство ще напусне ЕС на 22 май. Ако я отхвърлят, се очаква Брекзит без сделка на 12 април.

В събота близо милион противници на Брекзит се събраха по улиците в Лондон с искане за провеждане на нов референдум за членството на Обединеното кралство в ЕС.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG