Връзки за достъпност

Извънредни новини

Какво се случи с Брекзит и какво предстои? Отговорите


И трите гласувания в парламента в Лондон бяха съпроводени от протести.
И трите гласувания в парламента в Лондон бяха съпроводени от протести.

Обединеното кралство ще поиска отлагане на Брекзит. Това реши парламентът в Лондон в четвъртък вечер. Не е ясно колко дълго отлагане на излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз ще поиска правителството на Тереза Мей. Не е сигурно и дали изобщо такова ще има.

Какво се случи тази седмица?

Във вторник депутатите от Камарата на общините гласуваха против предоговорената в последния момент сделка за излизане от ЕС. Първият вариант беше отхвърлен още през януари. Против сделката гласуваха както привържениците на оставането в ЕС, така и подкрепящите категорично отделяне на страната от общността без обвързване с блока.

В сряда британският парламент гласува още веднъж - този път против Брекзит без сделка.

В четвъртък депутатите в Лондон гласуваха трети път - този път за удължаване на Брекзит. Тереза Мей получи правомощия да отправи официална молба за удължаване на процедурата по чл. 50 от Лисабонския договор - правният механизъм, чрез който Великобритания излиза от ЕС.

Интересно е да се отбележи, че мнозинството представители на Консервативната партия на Тереза Мей гласува против (188 „против“ срещу 112 „за“) отлагане на Брекзит (т.е. за излизане на 29 март без сделка). Решението беше прието с масова подкрепа от опозиционната Лейбъристка партия (236 гласа „за“ срещу 3 „против“ и 4 „въздържал се“).

Според политически анализатори на Острова това е поредно доказателство, че Мей е загубила контрола над собствената си партия и не може да разчита на подкрепа от консерваторите в парламента.

Колко дълго ще бъде отлагането?

Депутатите в Лондон одобриха отлагане с три месеца или повече. От думите на Тереза Мей стана ясно, че дължината на забавянето, което ще поиска Великобритания, зависи от това дали парламентът ще приеме споразумението за оттегляне от ЕС, което ще бъде подложено на трето гласуване следващата седмица. Очаква се сделката да бъде отхвърлена отново.

Ако все пак бъде приета, Мей ще поиска тримесечно отлагане на излизането от ЕС, за да има достатъчно време споразумението да бъде приложено. Ако бъде отхвърлена, ще се търси по-продължително отлагане.

От кого зависи дали ще има отлагане?

Решението дали да има отлагане трябва да бъде взето единодушно от 27-те страни членки на ЕС. За да стане това, Лондон трябва да убеди лидерите им защо е нужно такова отлагане, подчертава Би Би Си. Отлагането на Брекзит не значи задължително, че ще се стигне до сделка. Засега нито Лондон, нито Брюксел отстъпват от исканията си, което ги поставя в задънена улица.

Очакванията все пак са, че лидерите на 27-те страни членки ще се съгласят напускането на Великобритания да бъде отложено. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск призова страните членки „да бъдат отворени към дълго удължаване, ако Обединеното кралство намери за необходимо да преосмисли стратегията си за Брекзит и да постигне консенсус около нея“.

По рано обаче от кабинета на Туск заявиха, че Лондон трябва да може да покаже „надеждна обосновка за евентуално удължаване и неговата продължителност“. Според британски медии това би могло да се тълкува като готовност за компромис на Камарата на общините или дори готовност за провеждане на нови общи избори или на нов референдум. Засега не е ясно дали този вариант се обмисля.

Ще участва ли Великобритания в европейските избори?

Според кабинета в Лондон ако има съгласие за продължително отлагане на Брекзит, Обединеното кралство ще трябва да избере свои евродепутати на изборите през май.

Защо споразумението между Лондон и Брюксел пропадна?

Основната спорна точка са текстовете за т.нар. предпазен механизъм за границата между Северна Ирландия, която е част от Обединеното кралство, и Република Ирландия. Той предвижда Северна Ирландия да остане в митническия съюз и свободния пазар на ЕС, ако Лондон и Брюксел не договорят споразумение за свободна търговия.

Това е ключово условие на Брюксел, защото така се гарантира, че на ирландската граница няма да има гранични проверки и мита за стоките. Мнозинството в Камарата на общините в Лондон обаче е против мярката, защото това би значело мита и проверки за стоките между Северна Ирландия и останалата част от Обединеното кралство.

Брекзит без сделка? Какво значи това за българите във Великобритания
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:18 0:00

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG