Връзки за достъпност

Извънредни новини

Съпартийци на Цветанов искат обяснение за имотите. Опозицията настоява за оставката му


Томислав Дончев
Томислав Дончев

Вицепремиерът Томислав Дончев очаква политически последствия за ГЕРБ от разкритията, че членове на партията на висши публични длъжности са си купили апартаменти от една и съща строителна фирма на необичайно ниски цени.

Заради скандала оставки подадоха министърката на правосъдието Цецка Цачева и зам.-министърката на спорта Ваня Колева. С имоти на цени под пазарните от "Артекс" са и зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов и предедателят на парламентараната комисия по култура Вежди Рашидов.

„Редно е господин Цветанов да даде повече информация, включително по отношение на последния укор - отношения с фирмата, проверявана ли е, защо е проверявана, връзка или липса на връзка между едното и другото”, заяви Дончев в ефира на БНР.

От БСП повториха в неделя призива си Цветанов да подаде оставка като председател на парламентарната груа на ГЕРБ и като депутат. От левицата поискаха той да напусне политиката изцяло.

„Проблемът е, че ГЕРБ е вкарала лобистки закон. По стария устройствен план „Артекс“ не може да построи повече от 26 метра, а по новия – 120 метра“, заяви на пресконференция водачът на листата на БСП за европейските избори Елена Йончева.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов определи скандала като „лов на вещици“. Според него няма никакво основание за оставката на Цецка Цачева. „Специално тя е един от най-почтените и неукорими в своята дейност политици“, каза той, цитиран от „Фокус“.

Цачева: Съвестта ми е чиста

„Когато в скандал е замесено името на политик, трябва да се носи отговорност“, заяви в ефира на БНТ Цецка Цачева, която в събота подаде оставка като министър на правосъдието заради скандала с имотите.

„Тръгвам си с усещане за свършена работа в министерството, а преди това и в парламента. Никой не е казал, че съм извършила закононарушение, че съм злоупотребявала с обществени поръчки. Съвестта ми е чиста“, каза Цачева и допълни, че сделката е законна, но тя не иска името й „да тежи“ на ГЕРБ по време на предизборната кампания.

Ще има ли още оставки?

Определяният като близък до ГЕРБ анализатор и директор на телевизия „Европа“ Георги Харизанов заяви в ефира на Нова телевизия, че Цветанов не би позволил да бъде заплаха или негатив за представянето на ГЕРБ на изборите и заяви, че законите са спазени при сключването на имотните сделки.

Според анализаторката и бивша депутатка от БСП Татяна Буруджиева Цветанов няма да си подаде оставката. „Щетата вече е нанесена. Оттук нататък въпросът е в нейното минимизиране”, смята тя.

Политологът Антоанета Христова обяви в ефира на бТВ, че случилото се „не е заради обществен, а заради медиен натиск“. Тя предрече, че ще има последствия за Цветанов, но не уточни какви.

Според политическия анализатор Евгений Дайнов обществен натиск има. „Обществото е много чувствително на две теми – когато му се бръкне в джоба и ако става дума за евтини апартаменти в София." Той видя в случилото се упражняване на средновековен модел на управление с „хвърляне” на глави на „разгневените”, за да се успокоят крепостите около замъка.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG