Връзки за достъпност

Извънредни новини

От милионите за АЕЦ „Белене“ до апартамента от „Артекс“: Красимир Първанов в българската политика


Красимир Първанов и скъпия на българския данъкоплатец проект АЕЦ "Белене".
Красимир Първанов и скъпия на българския данъкоплатец проект АЕЦ "Белене".

Красимир Първанов подаде оставка като зам.-министър на енергетиката заради купения на по-ниска от пазарната цена апартамент от фирма „Артекс“.

Жилището от 149,56 кв.м. заедно с два гаража е купено за общо 240 312,47 лв., което прави 616 евро на кв. м. Подобни имоти в тази сграда се продават няколко пъти по-скъпо. Това е третата оставка по такъв повод за няколко дни.

Първанов подписва сделката за апартамента на 28 септември 2018 г. Седем години по-рано обаче той подписва друг документ, който има далеч по-голямо значение за българския данъкоплатец.

В началото на 2011 г. Красимир Първанов е изпълнителен директор на Националната електрическа компания (НЕК) в първото правителство на Бойко Борисов. В края на март в София пристигат висши представители на руската енергетика в опит да ангажират България с довършването на проекта за ядрена централа в Белене, започнат за първи път през 1981 г., спрян през 1990 г. и отново възобновен през 2004 г.

Скандалът „Анекс 12“

Към онзи момент българската НЕК и руската „Атомстройекспорт“ имат подписано споразумение за договор за изграждане на ядрена централа от 2008 г., част от т.нар. „голям шлем“ от времето на Георги Първанов и „тройната“ коалиция. Двете страни подписват по-късно няколко анекса и отлагат във времето окончателното подписване на договор за инженеринг, доставка и строителство. Поръчки за оборудване обаче вече са направени.

Така идва 31 март 2011 г. Тогава Красимир Първанов и вицепрезидентът на „Атомстройекспорт“ Генадий Тепкян подписват в София Анекс 12, който задължава двете страни да постигнат финално споразумение и да подпишат в тримесечен срок договор за изграждане, доставка и строителство на два реактора в АЕЦ „Белене“. Подписването става в отсъствието на ресорния министър на енергетиката Трайчо Трайков.

На 5 април Трайков иска от борда на Българския енергиен холдинг (БЕХ) да уволни Първанов, защото е надхвърлил "грубо дадения му мандат за преговори по проекта АЕЦ "Белене".

Министър Трайков обяснява тогава, че той и екипът му в преговорите с руската "Атомстройекспорт" са одобрили друг проект на Допълнение №12, но на своя глава Първанов е сложил подписа си под анекс, който устройва руската страна. Уволнението е за „грубо нарушаване на йерархичните правила и неспазване на установената процедура за водене на преговори“. Позицията на министъра тогава е, че с подписа си Първанов е ангажирал необратимо България за АЕЦ „Белене“. Красимир Първанов е уволнен, но подписът му под Анекс 12 остава в сила.

Арбитраж за стотици милиони

Срокът, в който България и Русия трябва да подпишат окончателния договор за „Белене“, изтича на 30 юни 2011 г. Договор не е подписан и „Атомстройекспорт“ веднага подготвя документи за арбитражно дело за компенсации. Още на 19 юли 2011 г. е внесен иск пред Международния арбитражен съд при Международната търговска камара в Париж. В това време България спира проекта с решения на Министерския съвет и Народното събрание от 29 март 2012 г.

През 2016 г. идва сметката – след преговори между двете страни, НЕК се съгласява да плати на „Атомстройекспорт“ 601,617,133 евро с левова равностойност 1 176 660 837 лв., а руската фирма се отказва от натрупани лихви за още 90 млн. лв. Първоначалният иск на руснаците е двойно по-висок, но съдът окончателно признава разходите за извършени дейности и доставено оборудване и отхвърля исковете за компенсации и пропуснати ползи. Тези поръчки са направени преди прословутия Анекс 12, но той дава формалното право на руснаците да заведат арбитражното дело.

След уволнението си Красимир Първанов продължава кариерата си в частния сектор. Занимава се с производство и търговия на енергия. До 2017 г., когато ГЕРБ и „Обединени патриоти“ съставят третото правителство с премиер Бойко Борисов.

Първанов е предложен за зам.-министър на енергетиката от квотата на „патриотите“ и лично от Валери Симеонов. Тогава това е посрещнато с протест от четирите работодателски организации - КРИБ, БСК, АИКБ и БТПП, според които „славата“ на Първанов го прави неподходящ отново да се върне в управлението на държавната енергетика. Валери Симеонов не отстъпва и Борисов подписва назначението му на 15 май 2017 г. А днес подписва оставката му. Не заради незащитения български интерес, а заради един апартамент.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG