Връзки за достъпност

Извънредни новини

Фейсбук изтри 2600 фалшиви страници от Русия, Иран и Балканите


Фейсбук провежда кампания срещу разпространението на дезинформация.
Фейсбук провежда кампания срещу разпространението на дезинформация.

Фейсбук изтри над 2600 фалшиви страници и профили от Русия, Иран, Косово и Северна Македония като част от кампанията си срещу разпространението на дезинформация.

От тях 1907 страници и акаунти са били създадени в Русия и са разпространявали основно съдържание, свързано с наближаващите президентски избори в Украйна, заяви началника на отдела по киберсигурност на американската компания Натейниъл Глейчър.

513 от изтритите от Фейсбук страници са били свързани с Иран и са разпространявали съдържание, свързано със санкциите на САЩ срещу Техеран, войните в Сирия и Йемен, кризата във Венецуела и тероризма, каза Глейчър.

Общо 212 страници, свързани с Косово и Северна Македония също са изтрити. За разлика от другите мрежи, те са разпространявали главно съдържание, свързано със знаменитости, астролгия и много рядко политическа информация.

„Непрекъснато работим за откриване и блокиране на такива страници, защото не искаме услугите ни да бъдат използвани за манипулирание на хората“, коментира Глейчър. „Спираме тези страници и профили заради тяхото поведение, не заради съдържанието, което споделят.“

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG