Връзки за достъпност

Извънредни новини

Фейсбук засилва борбата срещу дезинформацията за ваксините


Създателят на Фейсбук Марк Зукърбърг.
Създателят на Фейсбук Марк Зукърбърг.

Социалната мрежа Фейсбук ще засили борбата си с дезинформацията за ваксините. Представители на компанията заявиха, че ще скриват от търсачката си групи и страници, които разпространяват неверни публикации за ваксините.

В четвъртък Фейсбук заяви, че ще се нареди до световни организации, свързани със здравето като Световната здравна организация и американските Центрове за контрол и превенция на болестите, които посочиха публично лъжливи информации относно ваксините.

От социалната мрежа няма да премахват групите и страниците, които разпространяват неверните съобщения, но те няма да се появяват в препоръките и прогнозите при търсенето на сайта. Рекламите с подобен тип информация пък ще бъдат отхвърляни. Според федералните здравни служби ръстът на заболяванията от морбили в САЩ отчасти се дължи на невярна информация, която кара родители да избягват ваксинацията.

Лъжливото твърдение, че ваксините причиняват аутизъм, което възниква с вече опровергано изследване от 1998 г., не произтича от социалните мрежи, но те много допринасят за неговото разпространение.

Преди няколко седмици Световната здравна организация определи отказа от поставянето на ваксини като една от десетте най-големи заплахи за здравето в световен мащаб през 2019 г.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG