Връзки за достъпност

Извънредни новини

Цветанов подава оставка от Народното събрание. Остава зам.-председател на ГЕРБ


Цветан Цветанов се прибра от САЩ по-рано в сряда.
Цветан Цветанов се прибра от САЩ по-рано в сряда.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов подава оставка от всички заемани от него постове като народен представител и напуска 44-ото Народно събрание.

Той обаче остава заместник на премиера Бойко Борисов в ръководството на управляващата партия, както и шеф на предизборния щаб на политическата формация. Това съобщи самият Цветанов с извънредно изявление в парламента.

До излизането му от Народното събрание се стигна след разкритията на Свободна Европа за имотната му сделка, сключена през 2018 г. с фирмата „Артекс“. Според изнесените данни Цветанов се е сдобил с луксозен апартамент с ВИП асансьор за 627 евро на кв.м. – или с около 2000 евро под пазарната цена за такива имоти в столичния кв. „Изток“.

​Впоследствие се оказа, че с жилища на преференциални цени в сгради на „Артекс“ са се сдобили още правосъдният министър Цецка Цачева, зам.-министърът на енергетиката Красимир Първанов и колегата му в спортното ведомство и кумица на Цветанов – Ваня Колева. И тримата подадоха оставки, докато шефът на ПГ на ГЕРБ беше на посещение в САЩ.

На този фон Свободна Европа разкри, че в началото на 2017 г. депутатите от управляващата партия, включително с гласа на Цветанов, са прокарали поправки в Закона за устройство на територията (ЗУТ). Именно тези текстове са използвани като основание от Столичната община и Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), за да дадат зелена светлина за продължаване на строежа на 34-етажния небостъргач „Златен век“ в столичния кв. „Лозенец“, изграждан от „Артекс“.

​Това не е първият случай, в който имотите на Цветанов се превръщат в проблем за политическата му кариера. Още в началото на първия управленски мандат на ГЕРБ тогавашният силов вицепремиер и вътрешен министър трябваше да обяснява произхода на средствата, с които се бе сдобил с шест апартамента и къща. В крайна сметка НАП не намери проблем в забогатяването на семейство Цветанови, обяснявайки част от него със заеми от тъстовете.

Преди да оглави МВР, Цветанов бе заместник-кмет на София, докато Столичната община се управляваше от Бойко Борисов. Двамата работеха в екип още когато настоящият премиер бе главен секретар на МВР, а Цветанов - негов сътрудник.

След оставката на първия кабинет "Борисов" през февруари 2013 г., Цветанов бе разследван и подсъдим по няколко обвинения за злоупотреби с бюджета на МВР и специални разузнавателни средства, но в крайна сметка бе оправдан. След това той повече не участва в изпълнителната власт пряко, а ръководеше ПГ на ГЕРБ в два последователни управленски мандата на партията. Освен това оглавяваше и вътрешната парламентарна комисия.

Основната специалност на Цветан Цветанов обаче си остава подготовката на местните партийни структури за избори. Той оглавяваше предизборния щаб на ГЕРБ дори по времето, когато бе вътрешен министър, заради което формално излизаше в отпуск.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG