Връзки за достъпност

Извънредни новини

„Въпросът ви е толкова безсмислен. Друг въпрос?“ Едночасовата среща на Цветанов с журналистите


Цветан Цветанов
Цветан Цветанов

На близо едночасавата си пресконференция Цветан Цветанов не отговори на въпросите как се е стигнало до тази ниска цена за имот в квартал "Изток" и имало ли е уговорка между него и бившия му служител Симеон Велков, който придобива старите му два апартамента. Цветанов съобщи, че подава оставка от всички заемани от него постове като народен представител и напуска 44-ото Народно събрание.

Той обаче остава заместник на премиера Бойко Борисов в ръководството на управляващата партия, както и шеф на предизборния щаб. Това съобщи самият Цветанов с извънредно изявление в парламента.

До излизането му от Народното събрание се стигна след разкритията на Свободна Европа за имотна сделка, сключена през 2018 г. с фирма „Артекс“. Според изнесените данни Цветанов се е сдобил с луксозен апартамент с ВИП асансьор за 627 евро на кв.м. – или с около 2000 евро под пазарната цена за такива имоти в столичния кв. „Изток“.

„Друг въпрос?“

Въпреки настоятелните въпроси как се е стигнало до тази цена на придобивката му, Цветанов нито веднъж не даде обяснение. Единственото, на което той отговори конкретно, е питането дали наистина е харесал сграда „Летера“ заради „енергийната защита, която дава 91 Псалом", както каза собственичката на "Артекс". Цветанов отрече тази версия.

На неколкократни питания по темата той повтаряше само, че става дума за „замяна и доплащане от 100 000 лева“. На поредица въпроси дали това е стойността на квадратен метър в квартал "Изток" Цветанов отговаряше с обяснението: „Съжалявам, това е което мога да отговоря“.

На конкретен въпрос на Свободна Европа дали смята за редно да придобие апартамент на данъчна оценка Цветанов отговори: „Въпросът ви е толкова безсмсилен, че...“. След което се обърна към журналистите с думите: „Друг въпрос?“

"Въпросът Ви е толкова безсмислен. Друг въпрос?"
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:55 0:00

А другият въпрос е: Как подчиненият му е придобил неговите имоти?

Цветанов обаче не даде отговор и на другия въпрос: как неговият подчинен в предизборния щаб на ГЕРБ, а след това държавен служител в РВД Симеон Велков е придобил от "Артекс" неговите два апартамента в същия цен, когато зам-председателят на ГЕРБ ги е прехвърлил на фирмата.

Цветанов обърна внимание колко трудно Велков е заел позицията си в РВД, но от думите му така и не стана ясно как бившият кадър на ГЕРБ се е възползвал от услугите на същия нотариус и е купил апартаментите в деня, в който неговият бивш шеф ги приписва на фирмата.

„Няма драма“

Така с липсващи отговори на въпросите, заради които подава оставка, Цветан Цветанов съобщи на журналистите, че „няма драма“.

"Няма драма от това за сплотеността и единността на парламентарната група на ГЕРБ, защото аз съм избрал да бъда част от каузата ГЕРБ. Това, което съм помолил премиера и съм разговарял с премиера – аз ще бъда заместник-председателят на ГЕРБ, председател на предизборния щаб, за да можем действително да консолидираме всички структури на ПП ГЕРБ, да покажем, че сме по-силни от всякога", заяви още Цветанов.

В отговор на въпрос той каза, че с Борисов имат предложение кой да го замести начело на парламентарната група, но отказа да го обяви.

"Не съм направил никакво престъпление, но за да се спрат всякакви спекулации, че от парламента бих могъл да оказвам въздействие върху когото и да е било, мисля, че най-справедливото, най-правилното и най-мъдрото е да излезеш от българския парламент", каза той. И добави, че не вижда проблем да остане председател на предизборния щаб на партията.

Основното му послание беше: "Не трябва да се говори в никакъв случай, че има и минимално разделение в ГЕРБ".

След това заместникът на Борисов оприличи партията на брака и обясни, че той вярва в „семейните ценности“. И че ако в една фамилия има развод, „страдат децата“.

"Винаги съм изповядвал да сме екип. Ако взимаш решение под въздействието на емоции, правиш дупки и езера", допълни Цветанов.

"Смятате ли, че 60-годишен мъж (Борисов - б.р.) и 53-годишен мъж (Цветанов) ще се държат като тийнеджъри и ще се оставят да ги разбиват? Имам чуваемост за мненията", отговори той на въпрос дали Борисов му е оказал натиск за оставка.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG