Връзки за достъпност

Извънредни новини

Решено: вероизповеданията могат да разсрочват дълговете си до 10 години


Най-големи са дълговете на Главното мюфтийство - над 8 млн. лв.
Най-големи са дълговете на Главното мюфтийство - над 8 млн. лв.

Вероизповеданията ще могат да отсрочват задълженията си за срок до десет години. Това гласят окончателно приети в четвъртък промени в Закона за вероизповеданията. Най-големи са задълженията на Главното мюфтийство - над 8 млн. лева.

Първоначалната идея на ГЕРБ и ДПС беше дълговете да бъдат опростени, но заради острата реакцията на обществото се стигна до промени в текстовете, които бяха гласувани на второ четене.

Според приетите промени по искане на вероизповеданията може да се разреши отсрочване на непогасените към 31 декември 2018 г. публични задължения по текст от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, включително на начислените лихви по тях до датата на издаване на разрешението, за срок до 10 години, съобщава БТА.

За периода на отсрочването ще се дължи лихва в размер на основния лихвен процент. Искането за отсрочване се подава в тримесечен срок от влизането в сила на поправките в закона.

Спорове в пленарната зала предизвика предложение на Обединените патриоти, с което настояваха вероизповеданията, които получават държавна субсидия, да финансират допълнително дейността си само от източници на доходи в България. Предложението беше отхвърлено.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG