Връзки за достъпност

Извънредни новини

Британските депутати отхвърлиха за трети път сделката за Брекзит


Тереза Мей.
Тереза Мей.

Британският парламент за трети път отхвърли споразумението за Брекзит. Обединеното кралство трябва или да напусне Европейския съюз на 12 април без сделка, или да поиска ново отлагане.

Този път сделката, договорена от преговорния екип на премиерката Тереза Мей и Брюксел, беше гласувана частично. Депутатите трябваше да подкрепят или отхвърлят само споразумението, което урежда условията на излизането на Великобритания от ЕС. 344 депутати от Камарата на общините бяха против споразумението, а 286 го подкрепиха.

Веднага след гласуването председателят на Европейския съвет Доналд Туск обяви, че свиква извънредна среща на върха на 10 април.

Обединеното кралство трябваше да излезе от ЕС на 29 март, петък. Лондон обаче поиска удължаване на процедурата по чл. 50 от Лисабонския договор.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG