Връзки за достъпност

Извънредни новини

Брекзит се отлага до 22 май, ако има сделка


Тереза Мей на срещата на върха в Брюксел
Тереза Мей на срещата на върха в Брюксел

Лидерите на 27-те страни членки на ЕС се съгласиха да отложат Брекзит. Това обяви на пресконференция предесателят на Европейския съвет Доналд Туск след осемчасови преговори между държавните и правителствени ръководители на ЕС.

Британската министър-председателка Тереза Мей помоли за удължаване до 30 юни на процедурата по чл. 50 от Лисабонския договор – правният механизъм, по който Обединеното кралство напуска ЕС.

Лидерите на 27-те обаче предложиха отлагане на Брекзит до 22 май, ако британският парламент приеме от третия опит споразумението за оттегляне на Великобритания от ЕС, договорено между Брюксел и правителството на Тереза Мей.

Така Великобритания ще напусне общността преди европейските избори в края на май.

Ако депутатите в Лондон отново отхвърлят сделката, Брекзит се отлага до 12 април, до когато Обединеното кралство трябва да предложи следващи действия или да напусне без сделка. Тогава Лондон може да поиска и ново отлагане.

Тереза Мей ще подложи на трето гласуване в Камарата на общините споразумението за Брекзит следващата седмица. Досега то беше отхвърлено два пъти от депутатите. В консултативен вот обаче те се обявиха против Брекзит без сделка на 29 март и дадоха мандат на Мей да поиска отлагане на напускането.

Мнозинството от Консервативната партия на Мей не подкрепя договорената от нея сделка. Председателят на долната камара на британския парламент Джон Бъркоу изключи трето гласуване на споразумението като се позова на парламентарно правило от 1604 г., според което депутатите не може да бъдат молени да гласуват едно и също предложение два пъти в рамките на една и съща сесия на парламента. Въпреки това обаче гласуване ще има, заяви Тереза Мей.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG