Връзки за достъпност

Извънредни новини

Истанбул вече не е на Ердоган. Партията му печели страната, но губи големите градове


Плакат в Истанбул на Ердоган и неговия кандидат Бинали Йълдъръм.
Плакат в Истанбул на Ердоган и неговия кандидат Бинали Йълдъръм.

Партията на справедливостта и развитието (ПСР) на президента Реджеп Тайип Ердоган е победител на проведените местни избори в Турция, но губи кметските постове в най-големите градове - Истанбул, Измир и столицата Анкара.

В мегаполиса край Босфора и двамата кандидати се обявиха за победители в гласуването. По данни от избирателната комисия, цитирани от Анадолската агенция, кандидатът на опозицията Екрем Имамоглу води с близо 28 хиляди гласа пред опонента си Бинали Йълдъръм след преброяването на резултатите от 31 102 секции. Остава да бъдат отчетени резултатите от още само 84 урни, за които към момента има оспорване на легитимността на вота. Те обаче трудно биха компенсирали разликата между двамата.

Тези резултати означават, че за първи път от 25 години насам Истанбул няма да бъде управляван от Ердоган и неговата партия. Турският президент започва политическата си кариера като кмен на Истанбул от 1994 до 1998 година, след което основаната от него ПСР неизменно печели изборите в многомилионния град.

Представителят на опозиционната Народнорепубликанска партия (НРП) Мансур Яваш печели и в столицата Анкара с близо 4 % пред опонента си от ПСР. Президентът Ердоган заяви, че резултатите в столицата ще бъдат обжалвани, като според него това ще доведе до промяна на резултата.

Както стана известно по-рано, в третия по големина град в Турция – Измир, изборите печели Мустафа Сойер, който получи близо 60 процента от гласовете, оставяйки далеч зад себе си представителя на управляващата партия, който печели близо 39 % от вота.

Опозиционната Народнорепубликанска партия (НРП) печели убедителна победа в окръзи в егейската и средиземноморската част на Турция.

В окръг Измир НРП печели 25 общини, докато ПСР има само 4.

НРП печели и в два други окръга – Айдън и Мугла. Там кметовете на двата града, които са представители на опозицията, печелят втори пореден мандат. Победи за НРП има и в средиземноморските окръзи Анталия, Мерсин и Хатай.

От общия вот след изборите победител излиза управляващият Републикански алианс, съставен от ПСР, която печели 44,42 %, и Партията на националистическото действие (ПНД), които заедно имат 51,67 % от гласовете. На второ място се нарежда Националният алианс, който обединява НРП с 30 % от гласовете, „Добра партия“ и ислямистката Партия на щастието с общо 37,53 % от вота.

Междувременно турската лира загуби 0,3 процента от стойността си спрямо долара тази сутрин в следствие на загубата на партията на Ердоган в столицата Анкара и очакваното поражение в най-големия град в страната – Истанбул.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG