Връзки за достъпност

Извънредни новини

Писмо от банката. Как ПИБ потвърди съмненията за терасата на Пламен Георгиев


Пламен Георгиев по време на конференцията "Етика в държавната администрация" във вторник.
Пламен Георгиев по време на конференцията "Етика в държавната администрация" във вторник.

Банката, кредитирала част от сделката на председателя на антикорупционната комисия Пламен Георгиев за луксозен тризонет, се включи със свое писмо в полемиката около предполагаемата цена на имота. Въпросното становище очевидно има за цел да потвърди позицията на Георгиев, че в декларацията му за жилището няма разминаване с реалната му стойност. По ирония на съдбата обаче то всъщност потвърждава всички съмнения, появили се досега.

Терасата с площ от 186,57 кв.м. към луксозния тризонет, закупен от председателя на КПКОНПИ през 2017 г., не е включена към ипотеката на жилището пред „Първа инвестиционна банка“ (ПИБ), благодарение на която той осъществява сделката.

Това становище на самата банка се появи във вторник вечерта в отговор на питане от БНР по темата. Отговорът на ПИБ се придържа изцяло към версията на Георгиев, който твърди, че не е декларирал терасата, защото тя представлява обща част към кооперацията в столичния кв. „Гео Милев“ и погрешно е била включена в данъчната оценка на имота, направена през март 2017 г.

От банката посочват, че писмото им до националното радио е съгласувано с шефа на КПКОНПИ, което очевидно трябва да послужи като обяснение за необичайната активност от страна на финансовата институция, която по принцип отказва да отговаря на медийни въпроси, засягащи отношенията ѝ с частни лица.

Наред с твърдението на ПИБ, че терасата не е включена в ипотеката на Георгиев обаче, останалата част от становището на банката, на практика, потвърждава всички публични съмнения, свързани с въпросната имотна сделка.

„В предмета на оценката не са включени и не са били предмет на оценяване описаните в нотариален акт, съставен през 2006 г., разглеждан при одобрение на обезпечението 186,57 кв.м. идеални части от тераса – плосък покрив на сградата, поради това, че същите представляват общи части от сградата и не могат да бъдат предмет на оценка и сделки с вещно-прехвърлителен ефект“, заявяват от банката с уточнението, че „пазарната оценка, извършена от лицензирания оценител, включва единствено апартамента, заедно с тераса с площ от 47.99 кв.м.“

ПИБ кредитира 50% от сделката със 189 500 лв.

ПИБ обаче добавя, че е отпуснала кредит в размер на 189 500 лв., като въпросната сума представлява 50% от пазарната оценка на тризонета на Георгиев.

Именно този момент от банковото становище е ключов за изясняване на цялата ситуация, тъй като потвърждава, че той е придобил луксозното жилище на значително по-ниска цена от официалната обява за имота, публикувана през 2016 г. и огласена преди два дни от неправителствената организация „Антикорупционен фонд“.

При положение, че сумата от 189 500 лв. представлява половината от пазарната оценка на имота (в която не се включва „общата“ тераса, снабдена със сауна, душ, барбекю и вход само от жилището на Георгиев), простата сметка показва, че цялата му стойност възлиза на 379 000 лв. Ако към тази сума се добавят и 197 479,70 лв., на колкото е оценена терасата в официалната позиция на шефа на КПКОНПИ, излиза, че тризонетът заедно с голямата тераса струва 576 479,70 лв.

Тази сума пък съвпада с огласената от „Антикорупционен фонд“ обява за имота от 2016 г., според която става въпрос за луксозно обзаведен тризонет с две тераси. Към 2016 г. жилището се продава за 265 000 евро, докато бившият прокурор твърди, че го е закупил през следващата година срещу значително по-малка сума – 150 000 евро.

Цената, огласена от Георгиев, не съвпада дори с тази на ПИБ

Твърдяната от Георгиев цена на сделката обаче не съвпада дори с официалното становище на ПИБ, според което стойността на имота възлиза на 379 000 лв. Отделен въпрос е, че банката основава становището си, че голямата тераса към тризонета е обща част и затова не е ипотекирана, на оценка от неназован „лицензиран оценител“.

Противно на отговора на ПИБ до БНР, в молбата на банката за вписване на ипотеката на Георгиев в Агенцията по вписванията, с която Свободна Европа разполага, е посочено изрично, че тризонетът разполага с „междинно ниво, на кота + 17.40 метра, със застроена площ от 16.08 кв.м., състоящо се от: галерия и баня – тоалетна и тераса – плосък покрив, с площ от 186.57 кв.м. при съседи: ул. „Проф. Георгие Павлов“, ул. „Калина Малина“, покривно пространство и двор“.

Именно извадки от този документ бяха излъчени в понеделник от бТВ, а ден по-късно Пламен Георгиев така и не отговори на многократно зададения му въпрос дали в ипотеката му влиза и въпросната тераса. Вместо негов отговор пред медиите във вторник сутринта, няколко часа по-късно последва необичайното становище на ПИБ.

Въпреки че с него банката очевидно прави опит да потвърди версията на високопоставения си клиент, тя всъщност потвърди оповестените досега данни за разминаването между декларацията му за тризонета в „Гео Милев“ и реалната цена на имота.

Терасата и антикорупцията
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:52 0:00

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG