Връзки за достъпност

Извънредни новини

НАТО ще провежда повече учения в Черно море, но няма да разполага нови военни сили


Военни кораби на НАТО край Одеса, Украйна.
Военни кораби на НАТО край Одеса, Украйна.

НАТО ще засили присъствието си в Черно Море и ще окаже допълнителна подкрепа на Грузия и Украйна. Това решиха министрите на страните членки на алианса на среща във Вашингтон по случай 70-ата годишнина от създаването на организацията.

Мерките ще включват военни учения и споделяне на стратегическа информация, става ясно от съобщение на сайта на организацията. Според българската министърка на външните работи Екатерина Захариева, която присъства на заседанието, НАТО няма да разполага нови военни сили в Черно море.

“Планът, които приехме, потвърждава ангажиментите от 2016 г., не включва разполагането на нови сили на НАТО в Черно море“, коментира Захариева, цитирана от Нова тв.

Представителите на 29-те страни от алианса са обсъдили оттеглянето на Русия от Договора за ракетите със среден обсег. НАТО няма намерение да разположи свои ядрени ракети в Европа, но ще продължава да засилва противоракетната си отбрана.

В началото на годината САЩ се оттеглиха от ключовия договор, който предвижда унищожаване на ракетите с малък и среден обсег. НАТО се солидаризира с оттеглянето на САЩ, защото според алианса Русия нарушава споразумението като произвежда ракетата SSC-8, която е с обсег над допустимите 500 км. След това и Русия официално отказа да спазва ангажиментите си по договора.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG