Връзки за достъпност

Извънредни новини

Колко струва апартаментът на съпругата на Лозан Панов? Числа и документи


Цената на апартамента на Елисавета Панова, построен от "Артекс", посочена в нотариалния му акт.
Цената на апартамента на Елисавета Панова, построен от "Артекс", посочена в нотариалния му акт.

Председателят на КПКОНПИ Пламен Георгиев и директорът на Националната следствена служба Борислав Сарафов изпълниха призива на премиера Бойко Борисов и излязоха в отпуск, докато тече проверката на имотното им състояние, разпоредена от главния прокурор Сотир Цацаров.

В тази проверка попадна и председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, който обаче отказа да се съобраи с министър-председателя. „Излизам най-минатият човек – не съм собственик на имот, а от мен се иска да се откажа да работя, като подам оставка или изляза в отпуск! Как можете да си представите, че ще го направя“, коментира с доза ирония Панов в четвъртък.

Причината ръководителят на ВКС да се окаже в тази компания бе закупеният от съпругата му Елисавета апартамент от фирма „Артекс“. Въпреки че по това време двамата нито са женени, нито имат връзка, по думите на самата Панова.

Според различни медийни публикации жилището е продадено от собствениците на „Артекс“ Пламен и Весела Мирянови на преференциална цена. Затова и Борисов и заместникът му Цветан Цветанов нееднократно призоваха медиите да искат обяснение от Панов, подобно на въпросите, задавани към останалите „герои“ от имотната сага.

Свободна Европа потърси Елисавета Панова с молба да разкрие всички детайли по сделката и получи нейното съгласие. Съпругата на председателя на ВКС дори предостави на редакцията копия от нотариалния акт на имота, банковите извлечения по направените от нея плащания по сделката, както и от баланса на фирмата ѝ „Ганева 2000“ ЕООД, закупила апартамента през 2013 г. Въпросното дружество издава немскоезичния в. "Виртшафстблат", наследен от Панова от покойния ѝ бивш съпруг.

Цялата стойност на имота, заплатена от Панова, възлиза на 505 евро на кв.м.

„Аз разкривам и банкова, и данъчна тайна пред вас. Нещо, за което призовавам всички страни да направят. Нямам нито един приход, нито един лев от обществена поръчка или други държавни пари. Не съм заемала никога държавна служба през живота си“, коментира Елисавета Панова.

От предоставените от нея документи е видно, че крайната стойност на жилището с площ от 172 кв.м. и два гаража от по 19 кв.м. в сградата „Дипломат“ в столичния кв. „Изгрев“ възлиза на 505 евро на кв.м. Противно на цената от 225 евро на кв.м., тиражирана от първоизточника на информацията за сделката – сайтът „Правен свят“.

Как електронното издание достига до въпросната сума – не става ясно, тъй като цената на апартамента, посочена в нотариалния акт, е 80 000 евро. Ако стойността на квадратния метър се изчислява само по квадратурата на жилището, се получава сумата от 465 евро на кв.м. Ако се вземе предвид и общата площ на двата гаража, цената на кв.м. става 378 евро.

Видно от банковите извлечения от преводите, направени от Панова по сделката обаче, тя заплаща и довършителни работи по апартамента, които не са калкулирани в цената, посочена в нотариалния акт. Ако те бъдат включени в изчислението на цялата стойност на имота, се получава сумата от 505 евро на кв.м.

Цената на апартманета в нотариалния акт е платена преди Акт 16

Панова прави първия банков превод по сделката на 8 април 2013 г. – той е за 54 420 евро, които са преведени на „Артекс“ от сметката на фирмата ѝ „Ганева 2000“. На 14 октомври 2014 г. е преведена и останалата част от стойността на апартамента – 28 297 евро.

Това става факт преди строящата се сграда да получи Акт 16 и да бъде издадено разрешение за ползването ѝ. Затова и в нотариалния акт е отразено, че той е за „покупко-продажба на право на строеж“.

На 31 октомври същата година е издадена и фактура за довършителни работи, в която е отразена сумата от 25 565 евро, която е изплатена от Панова на 4 транша. Същият ден фирмата ѝ превежда на „Артекс“ 4261 евро, на 19 септември 2016 г. – 7815 евро, на 10 юни 2016 г. – 6010 евро, а на 27 юли 2017 г. – още 7478 евро.

Предоставените от Панова документи опровергават и съмнението, че сделката е изповядана по данъчна оценка. В случая тя възлиза на 93 000 лв., което е значително по-малко от посочената в нотариалния акт цена.

Цената на апартамента е под пазарната, защото Панова участва като инвеститор

Съпругата на Лозан Панов обяснява факта, че общата стойност на апартамента ѝ е под пазарната, с това че е постигнала договорка с Пламен и Весела Мирянови да покрие по-голямата част от цената още с първото плащане и по този начин да бъде инвеститор в проекта.

Към онзи момент Елисавета Панова планира да отдава жилището под наем и така да изплати заема към фирмата си, с чиито средства е осъществена сделката. Впоследствие обаче апартаментът не е довършен навреме и към днешна дата реално са готови две трети от него. Затова Панова решава да отдаде под наем друг свой имот и да се нанесе заедно със съпруга си в този, построен от „Артекс“.

„Спестила съм ДДС? Няма как да спестиш ДДС, когато правиш сделка между две търговски дружества. ДДС не влияе по никакъв начин, защото това е инвестиция и аз си го възстановявам. Купувам този имот с ДДС, възстановявам си го, което означава, че впоследствие този, който го наема, независимо кой е, трябва да изплати заема“, обясни Панова по повод обстоятелството, че в момента заедно с Лозан Панов плащат всеки месец наем на фирмата ѝ „Ганева 2000“.

Произходът на средствата по сделката е от неразпределена печалба на „Ганева 2000“

По отношение на съмненията, че цената на имота е била под пазарните в този район, за да се укрият средства с неясен произход, Панова разкри пред Свободна Европа балансите по фирмените и личните си банкови сметки преди сключването на сделката.

Към момента, когато е направено първото плащане към „Артекс“, в сметката на фирмата ѝ в германската „Комерцбанк“ има 181 037 евро.

„Бих искала да видя какво се случва в сметките на компанията. От хигиенни съображения не се чувствам добре в тази компания. Не бих искала да стоя рамо до рамо с г-н Цветанов по обективни причини“, добавя съпругата на председателя на ВКС.

Балансът на дружеството се допълва от две други сметки – 27 912 евро в „Юнион банк“ и 12 155 в „Уникредит“. Общо това прави около 221 105 евро, върху които са платени всички данъци. В личната си сметка Панова разполага с още около 24 000 евро.

„Към баланса на дружеството към 31 декември 2012 г. имаме 569 000 лв. неразпределена печалба. Това означава, че върху тези пари аз съм платила данъци, косвени и преки – ДДС и печалба“, обяснява тя произхода на средствата по сметки на фирмата ѝ, от които са преведни и парите по сделката с „Артекс“.

„Хипотезата, че купуваш на занижена цена, за да криеш истинската, може да се случи, когато имаш незаконни доходи. Аз нямам причина да го правя. Идва ред на хипотезата за търговия с влияние. Към онзи момент Лозан Панов не е част от моя живот и аз не съм част от неговия”, казва още Елисавета Панова.

Както е известно, към 2013 г. настоящият ѝ съпруг е съдия във Върховния административен съд (ВАС) и не е разглеждал дела, по които страна е строителната компания на Пламен и Весела Мирянови. Двамата стават кумове на Панови по желание на Елисавета, която ги запознава с председателя на ВКС две седмици преди сватбата.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG