Връзки за достъпност

Извънредни новини

Гардиън: Хомофобски скандал в Европейската столица на културата


Пловдив - Европейска столица на културата 2019 г.
Пловдив - Европейска столица на културата 2019 г.

Художественият директор на Фондация „Пловдив 2019“ Светлана Куюмджиева може да бъде отстранена заради това, че е насрочила фотоизложба, озаглавена „Балкански прайд“, съобщи британският вестник "Гардиън". Рискът това да се случи е в извънредното заседание на общинския съвет в Пловдив, пише вестникът.

Заглавието на статията е „Хомофобски скандал удари Пловдив, Европейската столица на културата“. Общински съветници искат оставката на Куюмджиева, защото изложбата ще покаже кадри от различни шествия на общността ЛГБТ от целия Балкански полуостров, пише в публикацията.

Намесата на общинските съветници е „грозна провокация“, която може сериозно да накърни имиджа на Пловдив, граден в последните 5 години, казва Куюмджиева пред "Гардиън". Тя окачествява подобно действие „единствено като дискириминация и цензура“.

В статията е цитиран депутат от ВМРО, определена от авторите като ултранационалистическа партия: „Не искаме да правят изложба и ще ги спрем с всички законни – и ако се наложи – с незаконни средства“. "Изложбата е като да се проведе „гей парад в Пловдив“, казва председателят на ВМРО Пловдив Борислав Инчев.

В статията си "Гардиън" споменава и за тревога от растящата в България хомофобия. Като пример британското издание посочва проучването на фондация „Глас“, за което Свободна Европа съобщи. Неговите резултати показват, че само един на всеки трима българи е съгласен за има за съсед гей. Споменато е и разбиването на общностния ЛГБТИ център в София „Рейнбоу хъб“ в средата на март, както и нападение над две ЛГБТИ жени в София, провокирано от външния им вид.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG