Връзки за достъпност

Извънредни новини

Министърът на вътрешната сигурност на САЩ подаде оставка


Кирстен Нилсен и Доналд Тръмп
Кирстен Нилсен и Доналд Тръмп

Министърът на вътрешната сигурност на САЩ Кирстен Нилсен напуска поста си, предаде Ройтерс. Според вътрешни източници в Белия дом президентът Доналд Тръмп е поискал оставката й заради покачването на броя на мигрантите по границата с Мексико.

„Министърът на вътрешната сигурност Кристен Нилсен ще напусне поста си и аз искам да й благодаря за работата й“, написа в неделя в Туитър американският президент. В друго съобщение в социалната мрежа Тръмп съобщи, че настоящият комисар по митническа и гранична защита Кевин МакАинън ще поеме временно овакантения пост.

В писмото за оставката си, Нилсен твърди, че в този акт няма нищо скандално. Тя подчертава също постигнатия напредък в реформата за вътрешна сигурност и изказва надежда, че следващият вътрешен министър ще получи по-голяма подкрепа от Конгреса и съдилищата в страната.

По време на 16-месечната си служба Нилсен често се превръщаше в обект на атаки от страна на недоволните от твърдата политика на Доналд Тръмп спрямо мигрантите, коментира Ройтерс. Често тя се оказваше в окото на бурята, като особено тежки бяха критиките към нея през миналата година, когато администрацията на Белия дом прие политиката за разделяна на децата на мигранти и техните родители, от която по-късно Тръмп все пак се отказа. От „Асошиейтед прес“ съобщават, че през голяма част от времето си като министър Нилсен е била в конфликт с Доналд Тръмп заради противопоставянето й именно на крайните политики срещу мигрантите.

В последните дни американският президент често изказва гнева си, основно в Туитър, заради ситуацията по границата с Мексико. В неделя той отново нападна Конгреса и в частност демократите в Камарата на представителите като ги призова да поправят „дупките в законодателството“. През месец март бяха отчетени задържания на близо 100 хиляди нелегални имигранти по границата с Мексико, рекордна за последното десетилетие цифра, което доведе до чести заплахи от страна на Тръмп да затвори южната граница на САЩ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG