Връзки за достъпност

Извънредни новини

Лозан Панов ще съди България в Страсбург заради глобата си от Сметната палата


Председателят на ВКС Лозан Панов.
Председателят на ВКС Лозан Панов.

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов ще съди държавата пред Европейския съд по правата на човека в Страсбург(ЕСПЧ). Това заяви в интервю пред бТВ съпругата му Елисавета Панова.

Жалбата на председателя на ВКС е насочна срещу глобата от 1000 лв., която му бе наложена за неподадена декларация пред Сметната палата. Съдът потвърди санкцията, въпреки че според едни от последните промени в Закона за съдебната власт Панов вече е длъжен да декларира имуществото си пред Инспектората към Висшия съдебен съвет (ВСС).

„Лозан Панов беше осъден, че не е декларирал два пъти едно и също нещо. Това е извращение“, коментира съпругата му. Според нея по този начин ще бъде изпратен и ясен сигнал за състоянието на съдебната система в България.

По време на интервюто си Панова припомни за случая с главния прокурор Сотир Цацаров, който стана известен покрай избора му за този пост в края на 2012 г. Става въпрос за придобиването на овощна градина, изповядана по думите на Панова 120 пъти под реалната ѝ цена.

Съпругата на председателя на ВКС добави, че е скептична за изходаот предстоящите имуществени проверки на Пламен Георгиев и Борислав Сарафов. Тя даде пример с проверката на финансовия министър Владислав Горанов, който беше проверен от Георгиев и по нейни думи е излязъл абсолютно изпран, „ухаещ на омекотител“. Той бе разследван за конфликт на интереси заради факта, че живее в апартамент на неговия кръстник.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG