Връзки за достъпност

Извънредни новини

Лозан Панов ще съди България в Страсбург заради глобата си от Сметната палата


Председателят на ВКС Лозан Панов.

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов ще съди държавата пред Европейския съд по правата на човека в Страсбург(ЕСПЧ). Това заяви в интервю пред бТВ съпругата му Елисавета Панова.

Жалбата на председателя на ВКС е насочна срещу глобата от 1000 лв., която му бе наложена за неподадена декларация пред Сметната палата. Съдът потвърди санкцията, въпреки че според едни от последните промени в Закона за съдебната власт Панов вече е длъжен да декларира имуществото си пред Инспектората към Висшия съдебен съвет (ВСС).

„Лозан Панов беше осъден, че не е декларирал два пъти едно и също нещо. Това е извращение“, коментира съпругата му. Според нея по този начин ще бъде изпратен и ясен сигнал за състоянието на съдебната система в България.

По време на интервюто си Панова припомни за случая с главния прокурор Сотир Цацаров, който стана известен покрай избора му за този пост в края на 2012 г. Става въпрос за придобиването на овощна градина, изповядана по думите на Панова 120 пъти под реалната ѝ цена.

Съпругата на председателя на ВКС добави, че е скептична за изходаот предстоящите имуществени проверки на Пламен Георгиев и Борислав Сарафов. Тя даде пример с проверката на финансовия министър Владислав Горанов, който беше проверен от Георгиев и по нейни думи е излязъл абсолютно изпран, „ухаещ на омекотител“. Той бе разследван за конфликт на интереси заради факта, че живее в апартамент на неговия кръстник.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG