Връзки за достъпност

Извънредни новини

Британският парламент поиска нова отсрочка за Брекзит


Британското правителство ще иска нова отстрочка за Брекзит, съобщи Би Би Си. Това се случи след като парламентът одобри закон, с който премиерът Тереза Мей ще бъде задължена да направи такова предложение към лидерите на Европейския съюз. Мотивите на депутатите са, че така ще се избегне възможността за напускането на Обединеното кралство от Съюза без сделка.

Още преди гласуването, кабинетът на Тереза Мей се противопоставяше на този законопроект с мотив, че така ще се ограничат възможностите за маневри по време на преговорите с европейските лидери.

С приетия нов закон контрола върху целия процес по Брекзит на практика се поема от парламента. Той ще може заедно с министър-председателя да определя, колко дълго да продължи процеса по отлагане на напускането на Европейския съюз. Няма да има възможност обаче да се оспорва определената от Брюксел дата за това.

Първоначално Великобритания трябваше да напусне Европейския съюз на 29 март тази година, но след като депутатите отхвърлиха предложената от Тереза Мей сделка, премиерът поиска отлагане до 12 април.

Решение дали и с колко може да бъде отложен Брекзит се очаква от насрочената за 10 април в Брюксел среща на лидерите на Европейския съюз. Едно от предложенията, които се очаква да се обсъждат е за удължаване на срока с 12 месеца, но с възможност за по-ранно напускане, ако бъде договорена сделка, припомнят информационните агенции. От резултатите след разговорите в белгийската столица ще стане ясно и дали Великобритания ще участва в изборите за Европейски парламент, насрочени за края на месец май.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG