Връзки за достъпност

Извънредни новини

Руски и западни компании ще участват в строежа на „Турски поток“ през България


Руски и западни компании ще бъдат включени в изграждането на българския участък на газопровода „Турски поток“, съобщи Mediapool. Те са партньори на саудитския консорциум „Аркад“, който спечели търга за изграждането на газопровода.

Според предложението на консорциума тръбите ще бъдат произведени от руския „Челябински тръбопрокатен завод“, а оборудването за монтажа на системата ще бъде отговорност на компании като „Бош“, „Сиско“, „Шнайдер Електрик“, „Камерон Итали“ и „Бреда Енергиа“.

Офертата предвижда строителните работи по трасето да се извършат за 615 дни в два етапа.

Първите доставки от „Турски поток“ у нас в непълен капацитет се очаква да започнат през 2020 г. след приключването на първия етап, като за целта ще се използва съществуващата българска инфраструктура.

Саудитският консорциум е готов да изработи инвестиционния проект за 60 дни, а предложената цена за 474-километровото трасе на газопровода от турско-българската до българо-сръбската граница е малко над 1,1 млрд. евро.

Оферта за участие в конкурса за избор на изпълнител на строежа подадоха също консорциумът „Газово развитие и разширение в България“ и обединение от Industries Fovallalkozo Zrt и Industries-KVV Kivitelezo Zrt. До момента няма подадени жалби в рамките на продължаващата 10 дни процедура за обжалване на избора на изпълнител. Ако до 15 април не постъпят такива, ще бъде задействана процедурата по сключване на договор с консорциума „Аркад“ и предприемането на действия за започване на строителството на участъка.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG