Връзки за достъпност

Извънредни новини

„Артекс“ ще обжалва решението за спиране на строежа на „Златен век“


Небостъргачът "Златен век"
Небостъргачът "Златен век"

„Артекс” ще обжалва пред съда решението за спиране на строежа на небостъргача „Златен век“ в столичния квартал „Лозенец“, обяви в интервю за БНР управителят на фирмата арх. Пламен Мирянов.

Той заяви, че притежават законни строителни книжа и действащо разрешение за строеж и отрече те да са издействани чрез натиск върху главния архитект на София Здравко Здравков.. „Общественото мнение не бива да диктува законните решения на органите на България. Оказа се, че улицата, протестите диктуват решенията, които взема Министерският съвет и министър-председателят“, коментира Мирянов.

Дирекция „Национален строителен контрол“ (ДНСК) реши да спре строежа на небостъргача „Златен век“ след разпореждане на премиера Бойко Борисов. След като първоначално обяви, че документите на строежа са изрядни, институцията все пак откри нарушения, достатъчни за спиране на дейностите по строежа. От фирмата изпратиха писмо до премиера Борисов с искане за среща по във връзка с небостъргача.

Въпросът за законността на сградата беше повдигнат след разкритията за закупени апартаменти на „Артекс“ от членове на ГЕРБ на висши публични постове на много по-ниски от пазарните цени. Тогава стана ясно, че през 2017 г. с гласовете на ГЕРБ са приети законови поправки, според които разрешителните за строеж на сгради втора категория, каквато е „Златен век“, стават 10 години вместо 5. Поправките са приложени към небъстъргача, въпреки че той е бил в заварено положение и разрешителното за строеж е продължено.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG