Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ключов ден за Брекзит. Брюксел има думата


Тереза Мей и Доналд Туск
Тереза Мей и Доналд Туск

Европейският съвет се събира извънредно в Брюксел, за да да обсъди искането на Тереза Мей за отлагане на Брекзит до 30 юни. Британският премиер получи одобрение за това от депутатите в Камарата на общините в британския парламент. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск вече предложи удължаване на оттеглянето, което да продължи колкото е необходимо, но не повече от година.

„Такова отлагане би повишило риска от серии допълнителни отлагания и свикване на извънредни съвети, като създаде нови дати на ръба на пропастта“, отбелязва Туск, цитиран от БНР.
" Обединеното кралство ще може да напусне, веднага щом е готово, а 27-те страни-членки ще избегнат повтарянето на срещи на върха за Брекзит “, подчертава Туск в писмо до лидерите на държавите от съюза преди днешното заседание.


Лондон трябваше да напусне Европейския съюз на 29 март тази година, но след като депутатите първоначално отхвърлиха предложената от Тереза Мей сделка, премиерът поиска отлагане до 12 април.

Решение дали и с колко може да бъде отложен Брекзит, ще решат лидерите на Европейския съюз. Едно от предложенията, които се очаква да се обсъждат, е за удължаване на срока с 12 месеца, но с възможност за по-ранно напускане, ако бъде договорена сделка, припомнят информационните агенции. От резултатите след разговорите в белгийската столица ще стане ясно и дали Великобритания ще участва в изборите за Европейски парламент, насрочени за края на месец май.

Пред Великобритания е очертан ясен избор: или да напусне със сделка ЕС, или да остане в съюза. Това заяви преди дни министър-председателят Тереза Мей.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG